Ook makelaar zucht onder huizenstress: platgebeld door kopers én verkopers

Print
Ook makelaar zucht onder huizenstress: platgebeld door kopers én verkopers

Afbeelding: ANP

De huizenprijs ligt 19 procent hoger dan een jaar geleden, het aanbod is met een derde teruggelopen. Ook voor makelaars zijn het hectische tijden. Ze worden belaagd door kopers. Tegelijk moeten ze braaf opzitten om opdrachten binnen te slepen. Met de dreiging dat het werk opdroogt.

„Ik wil geen klaagverhaal ophangen, de makelaardij is een superleuk vak”, zegt makelaar Barbara van der Grijp van Engel & Völkers. „Maar iedereen staat nu op scherp – kopers en verkopers. Het is een beetje Amerikaans geworden. Iedereen vecht voor zijn hachje.”

Van der Grijp constateert dat mensen een scheef beeld hebben over makelaars: „Op feestjes hoor je: ’het gaat vast geweldig’. Mensen zien alleen de ene kant.” Ze schetst dat alleen al de klantenwerving veel tijd kost. „Mensen die hun huis willen verkopen, nodigen soms wel vier makelaars uit. Dat vergt voorbereiding, je moet ernaar toe. Daar ben je zo 8 uur mee kwijt, allemaal onbetaalde uren. Dan word je afgewezen omdat je net teveel courtage vraagt. Of omdat je neus te groot is, wie zal het zeggen?”

Nog harder

Als aankoopmakelaar is het vaak nog harder werken. „Je kan zomaar 18 keer met een klant meegaan voordat het bingo is”, zegt makelaar Sjirk de Jong van Brandsma De Jong Makelaars. De enorme toeloop zorgt ook voor drukte aan de telefoon. „Op maandag, als het nieuwe aanbod is geplaatst, is het op kantoor alle hens aan dek”, vertelt De Jong.

Lees ook: Woningaanbod stort in, prijs stijgt opnieuw bijna 20 procent

Makelaar Lana Goudsmits-Gerssen had laatst weer een extreme ervaring bij een woning in de Betuwe. „Er waren 89 kijkers. Al die mensen die het niet zijn geworden, moesten dus een belletje krijgen. Misschien is zelfs de koper niet echt blij, omdat hij denkt dat hij te veel betaald heeft.”

Telefoontjes verlopen regelmatig onplezierig, zeker als de kandidaat-koper al een toezegging had. Maar volgens de wet is een koopovereenkomst over een huis pas juridisch geldig als koper en verkoper hebben getekend.

Hoger bod

„Dan komt er opeens nog een bod van €30.000 hoger binnen”, geeft makelaar Van der Grijp als voorbeeld. „Als makelaar ben je verplicht dat aan je opdrachtgever te melden. Dan moet je dus iemand anders teleurstellen. Zulke telefoontjes zijn heel vervelend, erg stressverhogend.”

Makelaars geven de huizenmarkt nu dan ook het rapportcijfer 4, tegen een 7+ zes jaar geleden, meldde makelaarsclub NVM donderdag. „Je hebt liever een markt die lekker stroomt, dat is goed voor de handel en de klanten”, zegt directeur Gijs van Wijgerden van Makelaarsland.

Lees ook: De 7 plagen van de woningmarkt: ’Het houdt een keer op’

Makelaars kunnen ook best last gaan krijgen van de daling van het aanbod. „Door die krapte kan zomaar de tijd terugkomen dat je als makelaar zat te duimendraaien”, zegt makelaar De Jong.

Van Wijgerden van Makelaarsland ziet wel een positief punt, namelijk dat de omzet bij aankoopmakelaars en -coaches in deze krappe markt goed gaat. „Tien jaar geleden had minder dan 10% van de huizenkopers een aankoopmakelaar, nu rond 30%. In de grote steden zelfs de helft.”