Pollux
& Verdonschot

Column: Nieuwe feiten, nieuw onderzoek, dan pas doorlopen

Print
Column: Nieuwe feiten, nieuw onderzoek, dan pas doorlopen

Frans Pollux. Afbeelding: De Limburger

Een van de grappigste figuren uit South Park is de politieagent die, petje scheef op ’t hoofd, telkens als in die tekenfilmserie de pleuris uitbreekt (invasie van Noord-Korea, vulkaanuitbarsting) pontificaal op de voorgrond komt staan en omstanders commandeert door te lopen. ‘Nothing to see here!’, niets aan de hand.

Ik kan me niet voorstellen dat gouverneur Remkes met zijn dubbele agenda (Den Haag, Maastricht) de tijd vindt om South Park te bingewatchen, maar zijn imitatie van die getekende agent is treffend. Want het rapport waarin twee hoogleraren concluderen dat er van bestuurlijke belangenverstrengeling in de kwestie Vrehen/IKL geen sprake is, bevat desondanks genoeg stof om lang bij stil te staan. Bij de provincie Limburg heerst ‘een cultuur van wegkijken’, schrijven de onderzoekers. Ze reppen over desinteresse en slordigheid, een ‘gebrek aan intelligence’, en dat – als we dan toch even stilstaan – niemand lijkt te beseffen dat het verafschuwde frame van ‘de vriendenrepubliek’, hoe juist of onjuist ook, door de provincie zelf in stand wordt gehouden. Toch riep de opdrachtgever van het onderzoek, onze gouverneur, vrijdag meteen: doorlopen, streep eronder, ‘nothing to see here’.

Het werd nog pijnlijker toen De Limburger een dag later iets onthulde wat de onderzoekers blijkbaar niet hadden uitgevogeld: dat Ger Koopmans vlak voor hij deputé werd zakelijke banden had met Herman Vrehen. En zich vervolgens als bestuurder bemoeide met zaken die Vrehen raakten. Akkoord, door het web van stichtingen en bv’s rond Vrehen raken zaken al snel aan hem, maar dat zoetje verbloemt amper de onfrisse geur.

Zo’n rapport is ‘altijd een momentopname’, verdedigen de onderzoekers zich tegen de nieuwe feiten. Dat vind ik wat zwakjes. De provincie een gebrek aan intelligence verwijten, en dan zelf cruciale informatie hebben gemist.

Remkes wist dit vrijdag al. Beetje raar. Het botst namelijk met zijn stelling dat ‘Limburg nu door kan’, en het ondergraaft bovendien de belangrijkste conclusie van het rapport, namelijk: ‘de suggestie dat Vrehen is bevoordeeld dankzij zijn CDA-connectie, is ongegrond’. Dat rapport kan dus meteen de prullenbak in, hoorde ik Statenleden al roepen. Maar daarvoor is het rapport te helder (complimenten: zo zou de overheid eens moeten schrijven) en zijn de aanbevelingen te belangrijk.

Alleen kan dit rapport nu niet meer het eindpunt zijn. En de conclusie niet meer de conclusie. Althans: voorlopig niet. Nieuwe feiten, nieuw onderzoek, daarna pas doorlopen.