Onderzoekers: overstromingen België niet schuld van stuwbeheerder

Print
Onderzoekers: overstromingen België niet schuld van stuwbeheerder

Een woning langs de Vesder in Pepinster. Het puinruimen wil hier nog niet vorderen. Afbeelding: Peter Schols

De verwoestende overstromingen in België van afgelopen zomer vallen de beheerders van een Belgisch stuwmeer niet te verwijten, vinden onderzoekers.

Zij werden ervan beschuldigd het meer niet tijdig te hebben leeggemaakt om de stortregens in juli te kunnen opvangen, maar konden dat volgens de onderzoekers ook niet helpen.

Het overvolle stuwmeer van Eupen begon afgelopen zomer water te lozen in de rivier de Vesder uitgerekend op het moment dat die al buiten zijn oevers trad. De overstromingen kostten tientallen mensen in plaatsjes als Pepinster, maar ook grotere steden als Luik en Verviers het leven. Als het stuwmeer de dagen daarvoor geleidelijk water had geloosd, had het een groter deel van de overvloedige neerslag kunnen bergen en de schade kunnen beperken, riepen critici onmiddellijk.

Verrast

Maar zo’n vooruitziende blik was te veel gevraagd, is volgens de Waalse omroep RTBF de slotsom van een onderzoek in opdracht van de Waalse regering. De autoriteiten waren wel degelijk bedacht op het somberste scenario dat hun modellen ingaven. Maar ze werden verrast door extreme regenval, die volgens de onderzoekers maar eens in de honderd jaar voorkomt.

Lees ook: Drie maanden na zondvloed in Eifel en Wallonië zitten duizenden nog in de rats: ‘Ik pak de bus om het warm te krijgen’

Het overstromingsgevaar in het dichtbebouwde en nauwe rivierdal van de Vesder is groot, constateren de onderzoekers. De vallei loopt veel sneller onder dan andere.