Getroffen ondernemers bij opening Bar Bistro Saam en horecabeurs BBB

Van links naar rechts: Hendrik Franken, Annemarie Penn, Daan Prevoo, Rob van de Wiel  © Gerlach Delissen Photography

Maastricht -

Na achttien maanden stilte vanwege corona vond in MECC Maastricht op 11 oktober voor het eerst weer een beurs plaats. Tegelijkertijd werd horecagelegenheid Bar Bistro Saam officieel geopend. Horecaondernemers die in juli te maken kregen met hoogwater waren voor beide activiteiten uitgenodigd.

Lieke Rijkx

„Ergens is het een beetje gênant om heel feestelijk een nieuwe horecazaak te openen, terwijl andere ondernemers het water meer dan een meter hoog binnen hadden staan. En dan ook nog een zaak met de naam ‘Saam’, wat het spiegelbeeld is van Maas”, vertelde managing director Rob van de Wiel van MECC in zijn openingstoespraak. „Ik hoop dat jullie een heerlijke ochtend hebben in ons nieuwe restaurant en dat jullie veel nieuwe ideeën krijgen op de beurs.”

Vervolgens stak de burgemeester van Maastricht, Annemarie Penn-Te Strake, de aanwezigen een hart onder de riem. „Het is mooi dat Rob dit doet. Saam staat voor de Maas en voor samen, en samen is belangrijk.” Daan Prevoo, burgemeester van Valkenburg vulde aan: „Jullie zijn en blijven ondernemers. Ik hoop dat jullie veel met elkaar over de toekomst praten vandaag. Waarschijnlijk moeten jullie op de beurs vaak jullie verhaal vertellen over de geleden schade, maar probeer ook te ontspannen. Vergeet de ellende even en doe inspiratie op.”

Op het goede leven

Eén van de aanwezige ondernemers is Albert Hendriks van Restaurant Le Baroque in het centrum van Valkenburg. „Afgelopen vrijdag kreeg ik de uitnodiging. Een mooie geste, ook het verhaal net van de burgemeesters. En het is altijd mooi om bij elkaar te zijn. Ik denk dat veel ondernemers vandaag aan zich voorbij moesten laten gaan, vanwege allerlei verbouwingswerkzaamheden. Zelf ben ik ook nog niet klaar met het opknappen van de zaak, maar ik kan op dit moment niets doen, ik wacht op de vloeren. Mensen in de bouw hebben zo veel werk, dat je gewoon blij moet zijn als er iemand komt.” Hendriks hoopt voor de kerst zijn restaurant weer op orde te hebben. „Wat ik verwacht van de horecabeurs? Ik kom hier gewoon het glas heffen op het goede leven.”

Hendrik Franken, directeur marketing & concepts van Vermaat, de uitbater van Bar Bistro Saam, kijkt ondertussen tevreden rond in het nieuwe restaurant dat drie weken geleden de deuren opende en nu officieel is ingewijd. „Het ontstaan van Saam is een mooi verhaal. We werden door MECC Maastricht uitgenodigd een voorstel te maken en dat te komen pitchen. We vroegen ons af hoe we een horecaconcept konden bedenken dat precies past bij Maastricht en bij MECC met de slogan ‘Beyond Boundaries’. Met architectenbureau Creneau in Hasselt maakten we een vertaling. Maastricht wordt gesplitst door de Maas, het noorden spiegelt in het zuiden, zo ontstond de naam Saam. De Maas zorgt ook voor verbinding en daar is deze plek voor bedoeld. Verbinding in culinair, cultureel en ondernemend opzicht. Deze plek lijkt misschien niet heel voor de hand liggend voor horeca, maar er zijn hier dagelijks zo veel mensen in de omgeving. De werknemers van MECC Maastricht en van het ziekenhuis, de studenten van de universiteit, de ondernemers in de buurt. We willen dat Saam de plek wordt waar mensen hun dag beginnen met een kop koffie of hun dag eindigen met een diner of borrel.”

Limburgse producten

Saam besteedt veel aandacht een Limburgse producten en gebruikt Limburgse ingrediënten waar mogelijk. De MECC-burger die binnenkort op het menu staat, bestaat zelfs voor 100 procent uit Limburgse ingrediënten. „Tot en met de tomaten”, aldus Franken. Behalve uit een bar en bistro bestaat Saam uit een ‘Deli’ voor het afhalen van koffie en broodjes en twee zalen voor private dining. „Het is een mooie dag vandaag. De officiële start van ons nieuwste concept en we kunnen de getroffen ondernemers uit de regio met een goed ontbijt en een glas bubbels een hart onder de riem steken.”

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal