Volkskrant: bij protest opgepakte journalist weer vrij

Print
Volkskrant: bij protest opgepakte journalist weer vrij

Afbeelding: Hollandse Hoogte / ANP

De verslaggever van de Volkskrant die maandag werd opgepakt bij een demonstratie van actiegroep Extinction Rebellion in Den Haag, is weer vrij, meldt de Volkskrant maandagavond.

De journalist, Mac van Dinther, blijft nog wel verdacht van het beledigen van een agent, aldus de krant.

Van Dinther vertelde zijn leidinggevende Eelco Meuleman dat hij bij de actie van Extinction Rebellion door de politie aan de kant was geduwd en werd gesommeerd meer afstand te nemen. „Dat vond hij geen goede gang van zaken, hij wilde dichter bij de groep actievoerders staan om te zien wat er gebeurde”, vertelt Meuleman. De politie zou daarop hebben gezegd dat hij de agenten belemmerde, waarop Van Dinther dit als „kinderachtig” bestempelde. „Dat was blijkbaar genoeg om hem in het politiebusje te duwen.”

Politieperskaart

Van Dinther wees de agent aan de hand van zijn politieperskaart die hij om zijn nek had hangen op het feit dat hij journalist is. „Daarop reageerde die agent met ‘iedereen kan wel zeggen dat hij journalist is’.” De verslaggever zat vast van 15.00 uur tot 19.00 uur. De Volkskrant had onder meer een advocaat in de arm genomen om Van Dinther vrij te krijgen.

„We maken onze grote zorgen over de hardheid waarmee de politie tegen onze journalist heeft opgetreden”, zegt hoofdredacteur van de Volkskrant Pieter Klok. „Er moeten wel heel zwaarwegende redenen zijn om journalisten op deze wijze te beperken in de vrijheid van nieuwsgaring en al helemaal om hen te arresteren. Ik kan me niet voorstellen dat daar in dit geval sprake van is.”

NVJ

De Nederlandse Vereniging van Journalisten (NVJ) heeft gezegd contact op te nemen met de politie om opheldering te vragen.

Lees ook: Politie: journalist opgepakt om belemmeren en beledigen agenten

De actievoerders van Extinction Rebellion blokkeerden maandag een kruispunt vlakbij de tijdelijke Tweede Kamer. De actiegroep voerde een groot deel van de dag actie op diverse plekken in Den Haag. Er zijn ruim zestig arrestanten verspreid over de stad aangehouden vanwege direct verkeersgevaar, meldt de politie maandagavond.

Ruim zestig aanhoudingen bij protesten Extinction Rebellion

De politie heeft maandag bij protesten van Extinction Rebellion op diverse plekken in Den Haag ruim zestig mensen aangehouden. Volgens een woordvoerder van burgemeester Jan van Zanen vormden zij een „direct gevaar voor de verkeersveiligheid”.

De demonstranten worden gehoord, laat de politie weten, en tegen hen wordt proces verbaal opgemaakt. Een van de arrestanten was journalist Mac van Dinther van de Volkskrant. Hij schreef op Twitter dat hij „met geweld in een politiebusje gesleept is” omdat hij „te dichtbij stond”. Volgens de politie maakte hij zich schuldig aan het belemmeren en beledigen van agenten. De Volkskrant liet later op maandagavond weten dat Van Dinther vrijgelaten is.

Vastgeketend

Het protest begon maandag rond het middaguur met de ‘bezetting’ van twee kruispunten. De demonstranten zaten urenlang op het asfalt, omringd door agenten. Op borden en spandoeken stonden teksten als „deze weg loopt dood” en „uitstel is geen optie”. Sommigen hadden een van hun handen vastgelijmd aan het wegdek.

Anderen hadden zich vastgeketend onder een gehuurde vrachtwagen die op de rijbaan was neergezet. Het laadruim van die truck was een podium, waar protestleiders de menigte toespraken. De truck werd weggesleept nadat de politie de actievoerders had losgemaakt. Ook werden twee bootjes met daarop demonstranten weggevoerd. „Omdat demonstranten zich vastketenden of, na meermaals waarschuwen, de aanwijzingen van de politie niet opvolgden, kostte dit een grote inzet van de politie om veilig en zorgvuldig demonstranten aan te houden”, aldus Van Zanen.

Laatste actievoerders verwijderd

De laatste tientallen actievoerders van Extinction Rebellion werden ‘s avonds verwijderd van een kruispunt vlakbij de tijdelijke Tweede Kamer. „Dit omdat demonstreren op een kruispunt na zonsondergang onverantwoord is voor verkeersdeelnemers, demonstranten en aanwezige politiemensen”, schrijft de burgemeester.

Volgens Extinction Rebellion verliepen de protesten „vreedzaam en ordelijk”, maar trad de politie „gewelddadig” op toen zij actievoerders bij het tijdelijke onderkomen van de Tweede Kamer bijeendreef. „Desondanks kijkt Extinction Rebellion tevreden terug op deze eerste dag van de Klimaatrebellie en blijft zij nog de hele week actievoeren.”

De actiegroep wil dinsdag en woensdag door het centrum van Den Haag lopen, niet ver van het Binnenhof. „Voor morgen staan er weer grootschalige disruptieve acties op het programma”, aldus Extinction Rebellion maandagavond. De route van vrijdag is nog niet bekend.

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee