Lichtkunstfestival Enchantend Gardens in Kasteeltuinen lumineuze ode aan het landschap

Print
Lichtkunstfestival Enchantend Gardens in Kasteeltuinen lumineuze ode aan het landschap

Het object Rhizome van Tom en Lien Dekyvere. Afbeelding: Rick Harrison

Arcen -

Scholieren uit heel Noord-Limburg leveren weer een bijdrage aan het lichtkunstfestival Enchanted Gardens in Kasteeltuinen Arcen. Dit jaar wordt ook een lichtobject geplaatst op het dorpsplein in Arcen.

Nieuw is ook dat niet alleen leerlingen van basisscholen deelnemen aan het lichtkunstproject. Voor het eerst doen ook middelbare scholieren mee. De Topklas Kunst van het Valuascollege in Venlo maakt een bijzonder lichtproject met meer dan honderd lichtpunten. De inmiddels vierde editie van Enchanted Gardens vindt plaats van 15 tot 31 oktober. Het wordt, met een knipoog naar het 90-jarig bestaan van stichting Het Limburgs Landschap, een lumineuze Ode aan het Landschap. Het rondreizende lichtkunstfestival maakt jaarlijks een tour langs Europese kastelen, maar ging in de afgelopen anderhalf jaar op veel plaatsen niet door vanwege corona. Dit najaar vonden de eerste festivals in Duitsland wel doorgang. Ook in Arcen staat het licht op groen. De lichtkunstwerken staan verspreid over het 32 hectare grote park, waar de herfstsfeer op een bijzondere manier wordt benadrukt door de verlichting en honderden kaarsen op de route.

Schimmen

De lichtobjecten zijn van internationale kunstenaars. De route start met Shadows of the past van Alexander Reichstein uit Finland. Kasteelbewoners uit vroeger tijden bewegen als schimmen over de kasteelmuur. In het Lommerrijk neemt het Belgische kunstenaarspaar Tom en Lien Dekyvere de bezoekers mee in hun wereld van Rhizome. Deze installatie is gemaakt van duizenden meters fluorescerend touw dat aan elkaar is geknoopt. De structuur van het kunstwerk is volgens hen een weerspiegeling van onze huidige samenleving. Net als de alchemisten van vroeger zoekt het stel naar onverwachte verbanden, de grenzen tussen natuur en technologie, mens en robot, dode en levende materie. Rhizome was eerder te zien in Sydney, Manchester, Baltimore en Wuhan. IcoSphere op het plein in Arcen is een object van het Duitse kunstenaarsduo Norman Körvers en Jonas Mostert. In samenwerking met restaurants in Arcen is een speciaal arrangement samengesteld, te boeken via www.enchantedgardens.nl.

Het park is elke avond open van 19.00 tot 23.00 uur. Tickets zijn uitsluitend online met tijdslot verkrijgbaar.

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee