Gemiddelde rijkdom: Nederlander ziet alleen Amerikaan, Zwitser en Deen voor zich

Print
Gemiddelde rijkdom: Nederlander ziet alleen Amerikaan, Zwitser en Deen voor zich

Een villa in Wassenaar. Nederland behoort tot de landen met het meeste vermogen per persoon, maar gelijk verdeeld is al dat vermogen niet. Afbeelding: ANP

Als gekeken wordt naar het netto financieel vermogen per hoofd van de bevolking, dan zijn de inwoners van slechts drie landen rijker dan Nederlanders: Amerikanen, Zwitsers en Denen.

Nederlanders hebben gemiddeld 128.557 euro per persoon, blijkt uit wereldwijd onderzoek, waarin de rijke oliestaten zijn uitgesloten.

Dat blijkt uit het Global Wealth Report van kredietverzekeraar Euler Hermes, onderdeel van verzekeraar Allianz. Eén van de redenen dat Nederland en Denemarken zo hoog scoren, is dat ook pensioentegoeden bij het vermogen worden geteld.

Bovendien zijn Nederlanders een spaarzaam volk, verklaart Johan Geeroms, risk director bij Euler Hermes Nederland. „Er wordt al veel gespaard en in coronajaar 2020 was dat nog extra.” Vorig jaar was het gemiddelde netto vermogen in Nederland nog 114.287 euro. Dat betekent dat we gemiddeld genomen ruim 14.000 euro rijker zijn geworden in een jaar.

Lees ook: Column: Het rijke Westen is verslaafd aan uitbuiting

Euler Hermes maakte voor de elfde keer een ranglijst van zestig landen. Daar zitten de rijke oliestaten overigens niet bij. Het totaal van alle bezittingen nam in 2020 met maar liefst 9,7 procent toe. Voor het eerst werd de grens van 200 biljoen euro overschreden. Dat komt vooral doordat aandelenkoersen flink in de lift zaten. Voor volgend jaar verwachten de onderzoekers ook een welvaartsstijging van 7 procent.

De Verenigde Staten steken met kop en schouders boven de andere landen uit, met een gemiddeld vermogen van 218.469 euro. Voor een gemiddelde Amerikaan zit de helft van het vermogen in aandelen. Amerikanen profiteerden (door de bank genomen) dus extra van de gestegen koersen. Bij een gemiddelde Europeaan is dit een kwart. De doorsnee Duitser is juist extreem voorzichtig en zet zijn geld op een spaarrekening. Dat leverde in het afgelopen jaar amper iets op.

Rijken werden rijker

Het vermogen is bepaald niet eerlijk verdeeld: in het afgelopen jaar zijn vooral de rijken rijker geworden. „Er zijn genoeg mensen die juist in coronatijd hun spaargeld hebben moet aanspreken om rond te komen. Er is ook extra armoede ontstaan in coronatijd”, zegt Geeroms.

Nederland staat op plaats zes van de landen met de meest ongelijke verdeling van welvaart. Dat komt voor een deel door de enorme hypothecaire schuld die de gemiddelde Nederlander heeft, zegt Geeroms.