Politie waarschuwt voor telefoontjes van nepagenten

Print
Politie waarschuwt voor telefoontjes van nepagenten

Afbeelding: Hollandse Hoogte/ANP XTRA

De politie waarschuwt voor oplichters die zich via de telefoon voordoen als agenten en mensen proberen geld te ontfutselen.

Aan het eind van zo’n gesprek, waarbij mensen bijvoorbeeld te horen krijgen dat ze nog een boete moeten betalen of dat hun bankrekening wordt gebruikt voor drugshandel, zijn slachtoffers soms duizenden euro’s armer, aldus de politie. Tijdens zo’n gesprek belde ook een ‘agent’ in burgerkleding aan bij het slachtoffer om de bankpas op te halen en nam er vervolgens geld mee op.

Angst

De politie krijgt steeds vaker meldingen en aangiftes van oplichting door nepagenten die hun beoogde slachtoffers soms ook angst aanjagen. Oplichters doen zich niet alleen voor als agenten maar geven zich ook uit als medewerker van de organisaties als de Belastingdienst, Hoge Raad en het ministerie van Justitie en Veiligheid.

Overheidsinstanties vragen iemand nooit naar betaalgegevens en laten iemand ook nooit software op de computer of telefoon zetten. Als dit wordt gevraagd, heeft u te maken met een oplichter, waarschuwt de politie.