Kaag spreekt over impact doodsbedreiging: ‘Ik ben bang om de hond uit te laten’

Print
Kaag spreekt over impact doodsbedreiging: ‘Ik ben bang om de hond uit te laten’

Sigrid Kaag. Afbeelding: ANP/HH

D66-leider Sigrid Kaag heeft genoeg van de doodsbedreigingen aan haar adres. Dinsdagmiddag woonde Kaag bij de rechtbank in Den Haag een zitting van de politierechter bij en maakte ze gebruik van haar spreekrecht.

De officier van justitie eiste vier maanden celstraf tegen de 43-jarige Erik van Z. De politierechter veroordeelde hem tot vijf maanden celstraf, waarvan twee voorwaardelijk.

Sigrid Kaag noemde tijdens het voorlezen van haar verklaring wat het haar persoonlijk heeft gedaan. Ze zegt dat ze zich ondanks haar riskante werkzaamheden als diplomate in het buitenland, nog nooit zo bedreigd heeft gevoeld als nu. „Ik ben bang om de post te openen, om de hond uit te laten.” Daarnaast waren haar kinderen bang om naar huis te komen. „Dat kan niemand zich voorstellen. Dat je huis een onveilige plek is geworden, vanwege de baan van je moeder.”

Lees ook: Heerlenaar Danny V. vrijgesproken voor bedreigen Hugo de Jonge: ‘Niet bewezen dat hij wist dat hij gefilmd werd’

Gedwongen aanwezigheid

Tijdens de politierechterzitting stond een 43-jarige man terecht die niet alleen Kaag, maar ook demissionair minister van Volksgezondheid Hugo de Jonge met de dood zou hebben bedreigd. De in Spanje woonachtige Nederlander zit ruim een week vast. Hij is in het weekend van 2 oktober aangehouden tijdens een bezoek aan Nederland. De politierechter heeft een bevel afgegeven voor Erik van Z. dat hij gedwongen aanwezig moet zijn.

De man zou de dreigende teksten hebben geplaatst op Facebook, op de openbare Facebookgroep van D66 in Noord-Brabant en de Facebookpagina van De Jonge. „Bij deze geef ik u de melding dat ik voor vanavond 24.00 uur Sigrid Kaag ga aanvallen en zo ga verwonden dat ze of dood is, of nooit meer haar functie kan uitvoeren”, zou de verdachte onder de profielnaam X op 30 september hebben geschreven.

’Duits gedrag’

Twee weken eerder zou de man Hugo de Jonge hebben bedreigd. „Vanaf morgen kunt u gerust elke seconde om u heen kijken. Ik betaal de eerste, tweede en ook de laatste kogel voor u! Ik zal er alles aan doen om dit Duits gedrag te stoppen. Heel Nederland knikt maar ja. Vanaf nu ben ik gestopt met knikken en onderneem ik actie!”

Van Z. zegt dat hij het niet eens is met de coronamaatregelen. „Ik deed het gewoon in een opwelling van woede. Het was impulsief en ik schaam me er diep voor”, zei Van Z tegen de rechter. „Ik heb er niet over nagedacht. Ik heb het in tien seconden getypt en nu zit ik hier. Ik ben geen tiener meer. Ik had er beter over moeten nadenken, zeker nu ik weet wat het allemaal teweegbrengt.”

Kaag is niet de eerste politica die haar bedreiger in de ogen wil kijken en gebruikmaakt van haar spreekrecht. Eerder deden ook Geert Wilders en Alexander Pechtold dat.