IMF: herstel wereldeconomie stagneert omdat vaccinatie stokt

Print
IMF: herstel wereldeconomie stagneert omdat vaccinatie stokt

Afbeelding: Getty Images

De fut is eruit bij het economisch herstel na de coronapandemie. Inflatie loop op, de handel blijft haperen en het momentum van de groei verzwakt. Daarvoor waarschuwt het Internationaal Monetair Fonds (IMF) in zijn jongste rapport over de wereldeconomie.

Op het eerste gezicht lijken de cijfers best in orde. De internationale groei komt voor dit jaar uit op 5,9 procent. Dat schrijft het fonds in de World Economic Outlook, het rapport met daarin de belangrijkste economische ontwikkelingen.

Dat percentage is nauwelijks lager dan de 6 procent waar het fonds in juni, toen de vorige raming werd opgesteld, vanuit ging. Volgend jaar komt de groei uit op 4,9 procent, evenveel als in juni werd verwacht.

Maar veel reden tot optimisme ziet IMF-hoofdeconoom Gita Gopinath niet. Met de uitbraak van de deltavariant is het aantal coronadoden tot bijna vijf miljoen opgelopen en duurt de terugkeer naar het normale leven nog langer. Ook houden verstoringen in de wereldwijde productie vervelend lang aan. Dat betekent dat fabrieken nog steeds last hebben van tekorten, en dat de consument duurder uit is.

Lees ook: IMF-topvrouw kan aanblijven na integriteitskwestie

Bij elkaar opgeteld werkt dat ook weer door in de groeicijfers, die voor een aantal landen omlaag gingen. De Verenigde Staten groeien dit jaar met 6 procent, waar een paar maanden geleden nog 7 procent werd verwacht. Duitsland en Spanje moeten het met een 0,5 procent minder doen. Een apart cijfer voor Nederland werd niet bekendgemaakt. Dat de genoemde landen minder hard groeien, komt omdat de verstoringen in de wereldeconomie langer aanhouden.

Landen met een zwakkere economie kampen weer met andere problemen. Daar hebben overheden lang niet zo hard kunnen ingrijpen als in bijvoorbeeld de VS (waar in tien jaar tijd 4000 miljard dollar extra wordt uitgegeven) of de eurozone (waar een herstelfonds van circa 800 miljard euro werd opgetuigd).

Verschillen

Het IMF sombert ook over de verschillen in vaccinatiegraad. In ontwikkelde landen is zo’n 60 procent van de bevolking ingeënt, tegen 4 procent van de mensen in landen waar het inkomen laag ligt. Dat vergroot het risico op nieuwe mutaties en dus ook op een nieuwe economische klap. „Als het coronavirus een nog langere impact heeft, kan dat de wereldeconomie 5300 miljard dollar in de komende vijf jaar kosten”, waarschuwt Gopinath.

Deze week vindt in Washington de jaarvergadering van het IMF en de Wereldbank plaats. Die is wel anders dan andere jaren. Niet alleen omdat journalisten, vanwege de pandemie, niet massaal aanwezig zijn. IMF-baas Kristalina Georgieva heeft nogal wat schade opgelopen.

Vertrouwen

Voordat Georgieva de hoogste post bij het IMF net voor de voeten van kandidaat Jeroen Dijsselbloem wegkaapte, was ze topbestuurder bij de Wereldbank. Daar zou ze haar invloed hebben aangewend om China een hogere plek te geven in een ranglijst van landen met een aantrekkelijk bedrijfsklimaat.

De afgelopen week heeft het IMF onderzoek gedaan naar de beschuldigingen. Dinsdagochtend sprak de raad van bestuur van het IMF alsnog zijn ‘volledige vertrouwen’ uit in de Bulgaarse econome. Volgens ingewijden stonden Frankrijk en andere Europese landen achter haar, terwijl de VS en Japan meer onderzoek wilden.