Hard gevecht om horecapersoneel: ‘Concurrent kaapt op je terras je mensen weg’

 © Peter Schols

Maastricht -

Na anderhalf jaar ellende door corona schudden horecaondernemers elkaar dinsdag op de BBB-beurs in Maastricht maar weer al te graag de hand. Ze zijn opgekrabbeld en hebben er weer zin in. Als ze tenminste genoeg personeel kunnen krijgen.

Monique Evers

Meteen bij de ingang rijdt de rode horecarobot je tegemoet. Hij, of zij, brengt hapjes rond en neemt de vuile bordjes weer mee. Een grappige vinding of bittere noodzaak? Is dit de oplossing voor het grootste probleem van de horeca op dit moment, het enorme personeelstekort?

„In de toekomst kunnen we ze zeker goed gebruiken. Het is te naïef om te denken dat we ze niet nodig hebben. Iedereen heeft last van het personeelstekort”, zegt Bob Jacobs. Hij is eigenaar van het uitzendbureau voor horecapersoneel Jacobs Hospitality Service in Midden- en Zuid-Limburg. Die robots zijn leuk en ook best handig om een bord mee weg te brengen, vindt hij, maar ze kunnen natuurlijk nooit helemaal de mensen vervangen. Die staan tenslotte voor de echte gastvrijheid.

Strandtent

Suzanne Vuurman van Dolfijn uit Mook eet een hapje bij de stand van de Makro. Glaasje wijn erbij. Helemaal niet verkeerd na de corona-ellende, zegt ze. Vuurman runt een restaurant („een gezellige strandtent”) en verhuurt onder meer boten en mountainbikes. Die laatste activiteit compenseerde de gemiste inkomsten uit het restaurant. Ze is redelijk goed uit de misère gekomen. Toch maakt ze zich zorgen om het personeelstekort. Ze koestert haar personeel en het verloop valt nog mee. „Maar er zijn ook collega’s die het personeel bij je weg kapen. Ja, echt waar. Zitten ze bij ons op het terras en vragen ze gewoon aan mijn mensen of ze niet bij hun willen komen werken.”

 © Peter Schols

Vuurman kent restaurants die op maandag, dinsdag en woensdag dicht zijn door personeelsgebrek. Een scenario waar ze niet aan moet denken. Ze probeert daarom zo goed mogelijk te zijn voor haar personeel. Een fatsoenlijk salaris betalen en luisteren naar hun wensen. „Maar daar zit natuurlijk wel een grens aan. Ik moet de zaak wel draaiende houden.”

Lees ook: FNV: een op de vijf horecamedewerkers heeft sector verlaten

Ralf Peeters van horecagroothandel Bidfood uit Geleen voelde zich in coronatijd vaker psychiater dan leverancier. De schrijnende verhalen van zijn klanten over kelderende omzetten grepen hem aan. „Nu hoor ik ze vooral over het personeelstekort. Sommigen hebben met pijn en moeite tijdens de lockdown hun mensen doorbetaald en zien ze nu overstappen naar een baan in de zorg of zo. Het is keihard.”

Weekend

De horeca kampt nog altijd met het imago van lange werkdagen, elk weekend paraat staan en weinig verdienen. Voor een deel onterecht, zeggen Taco van der Bijl en André Duijghuisen van Foodlab Limburg, dat de verbinding wil leggen tussen het onderwijs en de horecasector. Aan hen de taak om mensen enthousiast te maken voor het vak. „Want dat is het, een vak”, zegt Duijghuisen. Wat hem betreft het mooiste vak dat er is. Met veel vrolijke mensen en blije gezichten. Een vak dat voldoening geeft na een mooie avond. En daar ligt ook een taak voor de ondernemers zelf, vinden ze. „Luister naar je mensen, wat zijn hun wensen? Al kun je misschien niet het hoogste salaris betalen, bied ze dan cursussen aan zodat ze zich kunnen ontwikkelen.”

Gelukkig zijn er nog wel jongeren die enthousiast worden van de horeca. Ashley Hendriks (18) uit Herkenbosch, Amy Essing (21) uit Venray en Nicole Meisters (24) uit Roermond zitten in het derde leerjaar horeca bij Gilde Opleidingen. Amy droomt van een baan als kok en Ashley ziet een toekomst als gastvrouw helemaal zitten. Natuurlijk zijn er banen die beter betalen en waarbij je niet zo hard hoeft te werken, maar de meiden worden gewoon gelukkig als ze hun gasten een fijne avond kunnen bezorgen. Hoeveel jongeren er bij de drie in de klas zitten? Amy: „Weinig, we zijn met z’n twaalven.”

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal