Foutje Netflix: ‘Squid Game voorgeschoteld voor kinderen vanaf 12 jaar’

Print
Foutje Netflix: ‘Squid Game voorgeschoteld voor kinderen vanaf 12 jaar’

Beeld van een van de ‘spelletjes’ uit de populaire Netflix-serie Squid Game. Afbeelding: AFP/Netflix

Netflix blijkt de expliciet gewelddadige en bloederige hitserie Squid Game in Nederland een te lage leeftijdskwalificatie te hebben gegeven. De serie werd kijkers vanaf 12 jaar aangeraden. Pas later werd dat gecorrigeerd naar 16 jaar en ouder, meldt NRC.

De Zuid-Koreaanse serie, over een aantal uitverkorenen die mee mogen doen met een dodelijk survivalspel om miljoenen euro’s, verscheen op 17 september met de classificatie 12+. Veel kinderen keken naar de serie, ook in het buitenland. Pas later werd serie aangepast naar 16+, maar toen was het voor veel kinderen al te laat. Ook bij De Telegraaf hadden bezorgde ouders zich gemeld vanwege de lage leeftijdsindicatie.

In de serie zijn veel bloederige, seksueel getinte en gewelddadige scènes te zien. Volgens stichting Kijkwijzer gaat het om een fout van Netflix. Het bedrijf zegt in een reactie in NRC de classificatiemethode van Kijkwijzer te hebben gevolgd en dit later te hebben gecorrigeerd. Wanneer dat precies is gebeurd, is niet duidelijk.

Lees ook: Netflix: Squid Game succesvolste serielancering ooit

Squid Game voert momenteel in zo’n negentig landen de top aan als best bekeken serie. In verschillende landen kwam eerder naar voren dat spelletjes uit de serie op basisscholen worden nagespeeld. De verliezers zouden daarbij klappen krijgen, waarschuwde een Belgische school al.

Toegang tot alle Plus-artikelen?

Word nu abonnee en lees al onze Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Ruim 110.000 tevreden lezers gingen je al voor.

Bekijk de actie-abonnementen