Dubbelexpositie bij Heemkundevereniging Geleen

Print
Dubbelexpositie bij Heemkundevereniging Geleen

Het stamhuis van de familie Delahaye, Daniken 1950. Afbeelding: Martin Ruijters

Born / Buchten / Holtum / Papenhoven / Geleen / Graetheide / Sittard / Windraak / Limbricht / Einighausen / Guttecoven / Munstergeleen / Obbicht / Grevenbicht -

Heemkundevereniging Geleen verzorgt tot en met 4 december de expositie ‘Geleense schilders deel 3’. Deze keer zijn werken te zien van Jo en Frans Delahaye, Aloys Verhoeven en Martin Ruijters. Daarnaast is er aandacht voor het werk van architect Joseph Cuypers.

Martin Ruijters heeft veel bijzondere schilderijen gemaakt, waaronder kleurrijke stripverhalen over gebeurtenissen in Oud-Geleen in oorlogstijd. Vele bekende figuren spelen een hoofdrol, zoals Teunie Dekkers en slager Frans Salden. De stripverhalen verschenen gebundeld in een magazine. Martin Ruijters is in 1938 geboren in Daniken, in een huis dat tegenover de steenfabriek Plinthos lag.

Frans Delahaye werd in 1940 geboren te Daniken. Hij had als hobby schilderen en tekenen. In 1960 werd hij lid van de schildersclub Licht en Kleur in Geleen. Hij bleef lid tot in de jaren zeventig.

Jo Delahaije, een broer van Frans, werd geboren in 1938 als tweede kind in dit gezin en woonde zijn hele leven in Geleen. Op 23-jarige leeftijd werd hij in 1961 lid van Licht en Kleur.

Aloys Verhoeve werd geboren in 1921 te Clinge in Zeeland en hij was de tweede van 16 kinderen van de familie Verhoeve. In Zeeland boerde men, maar dat was in die tijd geen vetpot. Daarom werd besloten naar Born in Limburg af te reizen. Vanuit Born trok het gezin in het najaar van 1953 naar Geleen, waar hij lid werd van de schildersclub.

Joseph Cuypers

Het is honderd jaar geleden dat Joseph Cuypers begon met het ontwerp en ontwikkeling van het centrum van Geleen. Centraal daarin kreeg het gemeentehuis een plaats. Later ontwierp deze landelijk beroemde architect ook het Gezellenhuis en de Sint-Augustinuskerk. Aan de hand van gegevens van Cuyperskenner Gert van Kleef werd een overzichtelijke expositie samengesteld met vele bijzondere beelden.

De dubbelexpositie is te zien in het heemkundelokaal aan de Jupiterstraat 35a. Openingstijden: tot en met 4 december iedere maandag en donderdag van 14.00 tot 16.30 uur, op dinsdag tussen 19.00 en 20.00 uur en elke eerste zaterdag van de maand van 9.30 tot 12.00 uur. Verder ook op afspraak, zie www.heemkunde-geleen.nl.

Toegang tot alle Plus-artikelen?

Dagelijks worden meer dan 100 Plus-artikelen gepubliceerd door de verslaggevers van De Limburger. Steun de regionale journalistiek en word digitaal abonnee vanaf 1,04 per week.

Profiteer nu