Atlete eist 17 miljoen euro van oud-coach en Nike wegens psychische mishandeling

Print
Atlete eist 17 miljoen euro van oud-coach en Nike wegens psychische mishandeling

De Amerikaanse atlete Mary Cain eist een schadevergoeding van 20 miljoen dollar (zo’n 17 miljoen euro) van haar oud-coach Alberto Salazar en van Nike, de financier van de trainingsgroep van Salazar. De 25-jarige atlete trainde tussen 2013 en 2019 onder Salazar bij het Nike Oregon Project.

Volgens de Amerikaanse werd ze psychisch mishandeld door Salazar, die op obsessieve wijze met haar lichaamsgewicht bezig zou zijn geweest. Dat leidde volgens Cain tot een eetstoornis, depressiviteit, een posttraumatisch stresssyndroom en ze deed zelfs zelfmoordpogingen.

Ingrijpen

Volgens de atlete was Nike op de hoogte van haar situatie, maar verzuimde het Amerikaanse sportkledingmerk om in te grijpen. Diverse media uit de staat Oregon melden dat Cain naar de rechter is gestapt en een bedrag van omgerekend ruim 17 miljoen euro eist. De betrokken partijen hebben officieel nog niet gereageerd op de berichten.

Het Amerikaanse centrum voor veilige sport (SafeSport) legde Salazar afgelopen zomer een levenslange schorsing op wegens emotioneel en fysiek misbruik van sporters.