Sinterklaas komt er aan, er zijn regels en die kunnen nog veranderen

Sinterklaas komt er aan, er zijn regels en die kunnen nog veranderen

Afbeelding: ING Image

Oostrum / Oirlo / Leunen / Castenray / Heide / Ysselsteyn / Veulen / Merselo / Vredepeel / Smakt / Wanssum / Blitterswijck / Venray / Geijsteren / Ransdaal / Craubeek / Klimmen / Weustenrade / Fromberg / Kunrade / Ubachsberg / Voerendaal / Winthagen -

Sinterklaas komt binnenkort weer naar Nederland. Voor de intocht geldt een aantal regels. Dat verschilt of de komst van de goedheiligman binnen of buiten plaatsvindt.

Er zijn meerdere opties mogelijk om de intocht van Sinterklaas te vieren dit jaar. Verzocht wordt om met de medewerkers van vergunningverlening APV en bijzondere wetten van de gemeente telefonisch contact op te nemen om de wensen en de mogelijkheden te bespreken. De volgende regels gelden voor de intochten buiten en binnen.

Sinterklaastocht buiten

Als een Sinterklaasintocht buiten plaatsvindt is er geen coronatoegangsbewijs vereist en hoeft er geen gezondheidscheck bij de deelnemers te worden uitgevoerd.

Er wordt geadviseerd duidelijk te communiceren over de aankomsttijd, zodat er niet te veel mensen te lang op één plek blijven staan wachten. Daarnaast dient er te worden aangegeven dat mensen niet te vroeg aanwezig moeten zijn. Een uitgebreide lange route zorgt voor een goede spreiding van het publiek.

Verder wordt er gevraagd om de kinderen zowel voor als ook na aankomst van Sinterklaas liedjes te laten zingen, in plaats van alle liedjes na de aankomst van Sinterklaas. Het welkomstwoord dient zo kort mogelijk te worden gehouden .

Een livestream voor thuisblijvers zal verder de opkomstdruk verlagen.

Sinterklaastocht binnen

Als een Sinterklaasintocht binnen in een gemeenschapshuis of in een horecagelegenheid plaatsvindt is er geen evenementenvergunning nodig en gelden de regels die van toepassing zijn voor het gemeenschapshuis of de horeca-inrichting.

In een horecagelegenheid is een coronatoegangsbewijs of een gezondheidscheck nodig voor personen van dertien jaar en ouder.

Als de intocht in een gemeenschapshuis in een zaal met een horecagelegenheid wordt gehouden is een coronatoegangsbewijs nodig voor personen van dertien jaar en ouder. Binnenkomst van bezoekers in deze zaal mag niet door het horecagedeelte plaatsvinden. Of er moet een afgescheiden pad zijn aangegeven waarlangs bezoekers de zaal naar binnen en naar buiten kunnen gaan.

Als het evenement binnen plaatsvindt zonder vaste zitplaats is 75 procent van de reguliere capaciteit toegestaan. Als het evenement binnen is met vaste zitplaatsen is geldt geen maximaal aantal van bezoekers.

Het bovenstaande kan nog wijzigen. In november kijkt het kabinet hoe het gaat. En welke regels dan nodig zijn.

Toegang tot alle Plus-artikelen?

Word nu abonnee en lees al onze Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Ruim 110.000 tevreden lezers gingen je al voor.

Bekijk de actie-abonnementen