GGD’en zetten geen eerste coronaprikken meer met Moderna

Print
GGD’en zetten geen eerste coronaprikken meer met Moderna

Afbeelding: EPA

De GGD’en stoppen met het zetten van eerste prikken met het coronavaccin van Moderna.

In een kwartaalverslag schrijft koepelorganisatie GGD GHOR Nederland „het gebruik van Moderna door de GGD’en (voorlopig) uit te faseren”. Mensen die nog een tweede prik moeten krijgen, kunnen daarvoor nog wel naar de GGD.

Op de priklocaties worden de vaccins van de verschillende fabrikanten in aparte prikstraten gezet. Het aantal prikken met Moderna is zo laag, dat het logistiek niet meer handig is om het vaccin in te blijven zetten, legt een woordvoerster van GGD GHOR uit. Dinsdag werden er volgens haar 89 prikken met Moderna gezet. Ter vergelijking: op dezelfde dag gingen 10.604 doses van Pfizer/BioNTech een arm in en 545 van Janssen. Het gaat om zowel eerste als tweede prikken op afspraak.

Spillage

„Maar belangrijker nog dan de logistiek is de spillage”, zegt de woordvoerster. Uit een flacon kunnen meerdere doses worden gehaald. Als die niet allemaal binnen een bepaalde tijd worden gebruikt, moet de geopende flacon worden weggegooid.

Nu er geen eerste prikken met Moderna meer volgen, worden er alleen nog eerste doses met het vaccin van Pfizer/BioNTech toegediend. Van dat vaccin zijn, net als van Moderna, twee prikken nodig om volledig gevaccineerd te zijn. Ook met het vaccin van Janssen wordt nog geprikt, maar daar is geen tweede dosis van nodig.

Minder eerste prikken

Van alle vaccins worden steeds minder eerste prikken gezet. Ruim 43.000 mensen kregen vorige week een eerste coronaprik. Op het hoogtepunt van de vaccinatiecampagne deze zomer ging het nog om honderdduizenden eerste prikken per week. Van het vaccin van Pfizer zijn verreweg de meeste doses geleverd.

Lees ook: AstraZeneca: medicijn beperkt ook kans op ernstige coronaklachten

Mocht er een nieuwe vaccinatiecampagne komen met een derde dosis van Moderna, dan kan de GGD dat faciliteren, aldus de woordvoerster.