Recept: Kom in halloweensferen met deze pompoenhummus en flatbread voor bij de borrel

Print
Recept: Kom in halloweensferen met deze pompoenhummus en flatbread voor bij de borrel

Afbeelding: Studio Philippi

Wie aan Halloween denkt, denkt aan pompoen. Als er iets symbool staat voor Halloween dan is het de pompoen. Liefst met uitgestoken donkere ogen en enge kartelmond.

Elk jaar op 31 oktober wordt Halloween gevierd, een griezelfeest dat zijn oorsprong vindt in Ierland en het Verenigd Koninkrijk, en is overgewaaid naar de Verenigde Staten en Canada. Van hieruit is het feest de laatste jaren ook in ons land steeds populairder geworden.

Wie een halloweenfeest organiseert, decoreert uitbundig met pompoenen. Ook komen vaak pompoengerechten op tafel. Al dan niet met een griezelaccent. Pompoensoep, pompoenburgers en gevulde minipompoentjes. Maar ook taart, muffins en kruidige smoothies van pompoen. De pompoenfamilie omvat meer dan 900 pompoensoorten. Slechts een deel is eetbaar.

Hummus

Voor de halloweenborrel is er deze pompoenhummus. Hummus is een zijdezachte spread uit het Midden-Oosten op basis van kikkererwten. Liefst gedroogde kikkererwten die je na een nacht weken helemaal gaar kookt. Kikkererwten uit blik vormen een dankbaar sneller en beter verkrijgbaar alternatief. De hummusvariatie is eindeloos door met de gekookte of uitgelekte kikkererwten andere ingrediënten mee te pureren. Pompoen vormt de basis van onze halloweenhummus, geroosterd voor een extra volle smaak en intens oranje kleur.

Tahin, tahina of tahini is allemaal hetzelfde: sesampasta. Het wordt gemaakt van sesamzaad en zout en heeft een volle nootachtige smaak. Tahin kan per merk flink verschillen. Lichte tahin is bereid van ongeroosterd of licht geroosterd sesamzaad en is romiger en zachter dan de donkere soorten, die door het sterk roosteren van het sesamzaad soms onaangenaam bitter zijn. Tahin is onmisbaar in hummus, maar kan ook gebruikt worden in dressings, (dip)sauzen en zelfs koekjes en brownies.

Geroosterde pompoenhummus

bereiden: 20 minuten + afkoelen

oven: 20 minuten

borrelhapje

Ingrediënten

voor 4 personen

½ biologische pompoen van ongeveer 1 kilo

2 eetlepels olijfolie

250 gram kikkererwten (uitgelekt uit blik of gekookt)

1 teen knoflook

2-3 eetlepels tahin (sesampasta)

1 eetlepel citroensap

¼ theelepel gerookt paprikapoeder

1 takje basilicum of koriander

flatbread, voor erbij

- bakplaat met bakpapier, keukenmachine of staafmixer

Bereiding

Verwarm de oven voor tot 220 ºC. Verwijder de draden en pitten met een lepel uit de pompoen. Snijd de pompoen in blokjes van 1-1½ cm; schillen is niet nodig.

Spreid de pompoen uit op de bakplaat en besprenkel met de olijfolie. Rooster de pompoenblokjes in de voorverwarmde oven in 20 minuten gaar en zacht. Laat de pompoen afkoelen.

Houd 1 eetlepel kikkererwten apart. Pureer in de keukenmachine of met de staafmixer de rest van de kikkererwten met de geroosterde pompoen en de knoflook. Voeg wat van het uitlekvocht uit het blik kikkererwten of een scheut kookwater toe en pureer tot een gladde en zachte hummus.

Breng de pompoenhummus op smaak met de sesampasta, het citroensap, zout en peper.

Kijk op onze receptenpagina voor meer gerechten van Janneke Philippi

Schep de hummus op een schaal. Besprenkel met extra olijfolie en bestrooi met de apart gehouden kikkererwten, het gerookt paprikapoeder en wat blaadjes basilicum of koriander. Serveer de pompoenhummus met gescheurd flatbread.

Flatbread

Zelf flatbread maken is eenvoudig, en lekkerder! Kneed een soepel deeg van 400 gram bloem, 250 ml handwarm water, 1 zakje gedroogde gist (7 gram) en een flinke snuf zout. Laat het deeg afgedekt op kamertemperatuur 1 uur rusten. Vorm van het deeg 8 balletjes.

Lees ook: Hallo herfst! Het is weer tijd voor de pompoen

Verhit een koekenpan zonder olie. Rol een deegbolletje uit tot een ronde lap van 1 mm dikte en rooster in de koekenpan 1-2 minuten, tot het brood zwelt en kleurt. Keer en bak nog 1 minuut. Bak zo 8 flatbreads en houd ze in een schone theedoek warm. Vervang het water door wortelsap voor oranje flatbreads, om helemaal in de halloweensfeer te blijven.

Janneke Philippi is foodstyliste en kookboekenauteur van diverse bestsellers. Meerdere kookboeken zijn ook vertaald en in het buitenland verschenen. Studio Philippi werkt voor tijdschriften, supermarkten, food-producenten en organisaties waar gezond eten een belangrijke rol speelt. www.jannekephilippi.nl

Toegang tot alle Plus-artikelen?

Dagelijks worden meer dan 100 Plus-artikelen gepubliceerd door de verslaggevers van De Limburger. Steun de regionale journalistiek en word digitaal abonnee vanaf 1,04 per week.

Profiteer nu