Autobouwer Nedcar als eerste VDL-bedrijf weer volledig operationeel na hack

Print
Autobouwer Nedcar als eerste VDL-bedrijf weer volledig operationeel na hack

De middagploeg bij VDL Nedcar kon woensdag na een productiestop van bijna een week weer aan de slag. Afbeelding: Ermindo Armino

Born -

Bij VDL Nedcar in Born loopt bijna alles weer op rolletjes. De productieband levert sinds de totale ontwrichting door een hack in het computerhart van de Eindhovense VDL-moeder, na bijna een week weer auto’s af voor klant BMW.

De opluchting is groot in Born. „Alles verloopt naar wens”, zegt de woordvoerder van autobouwer VDL Nedcar. Er worden, na een noodgedwongen productiestop van bijna een week, sinds woensdagmiddag weer Mini’s en BMW’s X1 gebouwd binnen een intern beveiligde digitale omgeving. Nedcar is daarmee volgens de woordvoerder het eerste van in totaal 105 VDL-bedrijven dat weer volledig operationeel is.

Wereldrecord

Een legertje IT-specialisten van VDL, bijgestaan door experts van externe bedrijven, heeft volgens ingewijden in betrekkelijk korte tijd een prestatie van formaat geleverd. De systemen bij VDL Nedcar zijn met voorrang heropgestart.

In hoeverre andere bedrijven het werk volledig kunnen hervatten, is afhankelijk van de snelheid waarmee ook zij kunnen beschikken over een veilige digitale infrastructuur. In Limburg gaat het om VDL Castings in Heerlen en Weert, VDL Bus in Venlo, VDL Konings in Swalmen, VDL Parree in Sevenum, VDL Staalservice in Weert en VDL Kunststoffen in Nederweert.

Hectiek

De vakbonden spreken van ‘hectische tijden voor het personeel’. „De bijna dagelijkse onzekerheid over of ze wel of niet kunnen werken, was de afgelopen maanden natuurlijk al hartstikke vervelend”, zegt FNV-bestuurder Ron Peters. „Bovenop de problemen met de chips kwam de cyberaanval op de servers van de VDL Groep. Bovendien, maar dat weet iedereen, moeten de niet-gewerkte uren een keertje worden ingehaald. Het is in elk geval mooi dat er volgende week iedere dag en op de zaterdagochtend gewerkt kan worden.”

Verlofuren

Medewerkers in andere VDL-bedrijven waar de productie deels of volledig stilligt, is gevraagd om extra verlofuren op te nemen. De vakbonden zeggen hierover veel vragen te krijgen van zowel individuele medewerkers als van ondernemingsraden.

Volgens de woordvoerder van VDL is er bij zo’n verlofopname sprake van ‘goed overleg’ en vindt die plaats ‘op basis van vrijwilligheid’. „Bij medewerkers is er veel begrip voor de situatie waarin wij verkeren.” Met het opnemen van vakantie-uren hoopt VDL de pijn te verzachten van een van de ingrijpendste cyberaanvallen in Nederland.

Het VDL-conglomeraat wil nog altijd niets prijsgeven over de aard van de aanval, noch of er losgeld is geëist. Experts gaan nog steeds uit van een ‘gijzelingsactie’. Ook over de geleden schade tot dusver, hult het familiebedrijf van de Van der Leegtes zich in stilzwijgen. Met de herstart van VDL Nedcar in Born is in elk geval weer een slinger gegeven aan de fabriek die het meeste bijdraagt (2,3 miljard euro vorig jaar) aan de totale VDL-inkomsten (4,7 miljard euro).

Toegang tot alle Plus-artikelen?

Dagelijks worden meer dan 100 Plus-artikelen gepubliceerd door de verslaggevers van De Limburger. Steun de regionale journalistiek en word digitaal abonnee vanaf 1,04 per week.

Profiteer nu