Star Trek-legende Captain Kirk écht de ruimte in

Shatner als captain James T. Kirk (midden).  

Acteur William Shatner, die tientallen jaren de hoofdrol speelde in de serie Star Trek, is woensdag in het echt de ruimte in geschoten. Hij gaat mee met een toeristische vlucht naar de rand van de dampkring. De 90-jarige Shatner wordt dan de oudste persoon die ooit in de ruimte is geweest.

Redactie

Shatner is een van de vier passagiers van Blue Origin, het ruimtevaartbedrijf van Amazon-oprichter Jeff Bezos, een van de rijkste mensen op aarde. De raket New Shepard werd om 16.50 uur Nederlandse tijd gelanceerd vanaf een basis in het westen van Texas.

Het vaartuig schoot na het opstijgen naar ruim 100 kilometer hoogte. De inzittenden waren een paar minuten gewichtloos en zagen de kromming van de aarde en de oneindigheid van het heelal. Ongeveer een kwartier na vertrek landde de capsule, hangend aan een parachute. De vlucht zou eigenlijk op dinsdag plaatsvinden, maar was een dag uitgesteld vanwege de weersomstandigheden.

William Shatner (links achterin) met zijn Blue Origin crew. © ANP

Bevelhebber

Shatner speelde van 1966 tot 1994 in Star Trek. Hij vertolkte de rol van Captain James T. Kirk, bevelhebber van ruimteschip USS Enterprise.

Drie andere mensen gaan met Shatner mee. Een van hen is Blue Origin-medewerker Audrey Powers. Zij werkte eerder als vluchtleider bij de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA. De Australische ondernemer Chris Boshuizen gaat ook mee. Ook hij werkte eerder voor de NASA en begon daarna het bedrijf Planet Labs, een bedrijf dat de aarde met satellieten in de gaten houdt. De vierde ruimtetoerist is de Amerikaan Glen de Vries, topman van medisch onderzoeker Medidata.

Het is de tweede keer dat Blue Origin zo’n ruimtevlucht uitvoert. In juli ging Bezos zelf mee aan boord. Zijn reisgenoten waren zijn broer (waardoor zij als eerste broers ooit samen in de ruimte waren), de 82-jarige Wally Funk (momenteel nog de oudste mens ooit in de ruimte) en de 18-jarige Nederlander Oliver Daemen (de jongste mens ooit in de ruimte en de vierde geboren Nederlander).

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal