Belgische veldrijder Hermans klasse apart in tweede wereldbeker, Brand wint vrouwenrace na valpartij

Print
Belgische veldrijder Hermans klasse apart in tweede wereldbeker, Brand wint vrouwenrace na valpartij

Lucinda Brand Afbeelding: Getty Images

De Belgische veldrijder Quinten Hermans was bij de tweede wereldbeker van het seizoen in het Amerikaanse Fayetteville een klasse apart. Hij zegevierde na zeven ronden op het zware parcours met een voorsprong van 37 seconden op zijn landgenoot Eli Iserbyt.

Voor Hermans was het zijn eerste wereldbekerzege in zijn loopbaan. Met Michael Vanthourenhout op de derde plaats zag het podium er opnieuw volledig Belgisch uit.

Europees kampioen Iserbyt won afgelopen zondag de eerste wereldbekerwedstrijd. Hermans eindigde in Waterloo achter landgenoot Vanthourenhout als derde. Iserbyt behoudt de leiding in de wereldbeker.

Waterloo

In Fayetteville was Pim Ronhaar de beste Nederlander op de vijfde plaats, op ruim anderhalve minuut van de winnaar. Ryan Kamp (twaalfde), Lars van der Haar (veertiende) en Corné van Kessel (zestiende) vielen buiten de top 10.

Wereldkampioen Mathieu van der Poel besloot het Amerikaanse uitstapje over te slaan. Hij neemt even rust na zijn seizoen op de weg. Ook de Belg Wout van Aert en de Brit Tom Pidcock zagen af van deelname aan het Amerikaanse drieluik, dat zondag wordt afgesloten in Iowa City. De wereldbeker gaat daarna verder in België.

Lees ook: Het krankzinnige seizoen van Mathieu van der Poel

Brand en Vos

Lucinda Brand won bij de vrouwen. De regerend wereldkampioene liet in aanhoudende regenval medevluchter Marianne Vos in de zesde en laatste ronde achter zich. Daarna reed ze overtuigend naar de overwinning.

Brand had een voorsprong van 9 seconden op nummer 2 Denise Betsema. De Amerikaanse Clara Honsinger eindigde als derde, op 16 seconden van de winnares. Vos kwam als vierde binnen met een achterstand van 26 seconden op Brand. Puck Pieterse finishte als vijfde, Annemarie Worst als achtste en Yara Kastelijn als negende.

Vos zegevierde afgelopen zondag in Waterloo (Iowa) bij de eerste wereldbekerwedstrijd, gevolgd door Brand en Betsema. Brand is nu de nieuwe leidster in het wereldbekerklassement.

Valpartij

Brand en Vos gingen er samen al snel vandoor op het modderige parcours. In de derde ronde kwam Vos door een valpartij van Brand alleen aan kop. Even leek het erop dat Vos solo de winst zou veiligstellen, maar in de vierde ronde moest ze haar voorsprong prijsgeven. Gezamenlijk gingen de twee Nederlandse wereldtoppers de slotfase in. In de laatste ronde moest Vos haar landgenote echter laten gaan, waarna ook Betsema en Honsinger haar nog voorbijgingen.

Toegang tot alle Plus-artikelen?

Dagelijks worden meer dan 100 Plus-artikelen gepubliceerd door de verslaggevers van De Limburger. Steun de regionale journalistiek en word digitaal abonnee vanaf 1,04 per week.

Profiteer nu