Europese coronakaart: Limburg kleurt rood, andere provincies voorlopig nog oranje

 © Hollandse Hoogte / ANP

Het waarschuwingsniveau voor Limburg gaat omhoog. De provincie kleurt rood op de wekelijkse kaart van coronagevallen in Europa. Rood is het op een na hoogste niveau. De rest van het land blijft voorlopig nog oranje.

RedactieBron: ANP

In de afgelopen weken kon Nederland steeds een stap terug doen op de kaart van de Europese gezondheidsdienst ECDC. In september was het hele land rood, vorige week was het hele land oranje.

Het aantal positieve tests begon ruim een week geleden op te lopen, en de laatste dagen gaat dat steeds sneller. De verwachte stijging in het najaar lijkt ingezet, zegt het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). Als die stijging doorzet, gaan volgende week meer provincies van oranje naar rood. Die kans is het grootst in Utrecht, Zuid-Holland, Overijssel en Gelderland. Utrecht bleef deze week nog net onder de grens tussen oranje en rood. Als in de provincie nog drie inwoners positief waren getest, zou ook Utrecht donderdag naar rood zijn gegaan. In Overijssel steeg het aantal positieve tests sinds de kaart van vorige week met bijna 38 procent en in Gelderland met ongeveer 35 procent.

Lees ook: Nieuw risiconiveau: coronasituatie in heel Nederland is zorgelijk

De ECDC, de Europese tegenhanger van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu, publiceert de kaart elke donderdag. De dienst kijkt naar het aantal en het percentage positieve tests in de twee vorige kalenderweken. De kaart heeft vier kleuren. Van laag naar hoog zijn dat groen, oranje, rood en donkerrood. Landen kunnen op basis van de kaart besluiten om de regels voor reizigers uit andere landen aan te scherpen. Toen Nederland in juli donkerrood werd, was dat voor landen als Duitsland en Frankrijk aanleiding om strengere regels in te voeren voor Nederlanders die de grens wilden passeren.

In andere landen blijft het beeld hetzelfde: in Spanje, Frankrijk en Italië verbetert de situatie en in Midden-Europa neemt het aantal positieve tests toe. Zo is heel Roemenië nu donkerrood, het hoogst mogelijke niveau. Slovenië blijft op dat niveau staan en ook grote delen van Slowakije zijn nu donkerrood. Meer dan de helft van Hongarije is rood, Tsjechië gaat van grotendeels groen naar helemaal oranje. Duitsland blijft vrijwel helemaal rood. Vlaanderen blijft oranje en Wallonië blijft rood. Finland en Luxemburg gaan in één week van helemaal oranje naar helemaal rood.

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal