Biles en andere turnsters pleiten voor vertrek olympisch bestuur

Simone Biles. © EPA

Washington -

Simone Biles en drie andere Amerikaanse topturnsters hebben in een brief aan het Congres gepleit voor het vertrek van het voltallige bestuur van het olympisch en paralympisch comité van de Verenigde Staten.

Tom van der Wilt

Volgens Biles, McKayla Maroney, Aly Raisman en Maggie Nichols heeft het bestuur van het USOPC onvoldoende actie ondernomen in de misbruikzaak rond teamarts Larry Nassar. Hij werd begin 2018 veroordeeld tot een gevangenisstraf van 175 jaar vanwege seksueel misbruik van honderden jonge turnsters.

Viervoudig olympisch kampioene Biles, Maroney, Raisman en Nichols behoren tot die slachtoffers. Ze vinden dat het nationale comité fouten heeft gemaakt in de aanpak van het schandaal. „De acties van de raad van bestuur tonen aan dat ze niet bereid zijn om de chronische problemen wat betreft misbruik aan te pakken”, staat volgens The Wall Street Journal in de brief.

Bestuursveranderingen

Het USOPC liet in een reactie weten de afgelopen jaren al grote bestuursveranderingen te hebben doorgevoerd. „De brief aan het Congres onderstreept hun bezorgdheid en we vinden het heel moedig van de slachtoffers dat ze deze problemen onder de aandacht blijven brengen. De brief verwijst naar problemen die het USOPC al meer dan twee jaar aanpakt. Dat blijven we iedere dag doen. We hebben de meest ingrijpende bestuursveranderingen in twee decennia doorgevoerd en werken vol aan de aanpak van seksueel misbruik op ieder niveau in de sport.”

De volledige top van de Amerikaanse turnfederatie, USA Gymnastics, stapte op aandringen van het USOPC in 2018 op nadat de omvang van het schandaal duidelijk was geworden. De directeur van het olympisch comité vertrok ook in die periode. Het USOPC bood na de veroordeling van Nassar excuses aan de turnsters aan, voor de manier waarop het was omgesprongen met de zaak.

Getuige

Vorige maand werden Biles en andere (oud-)turnsters als getuigen gehoord door een commissie van de Amerikaanse Senaat die onderzoek doet naar mogelijk falen van de FBI in de zaak rond Nassar. De politiedienst zou veel te afwachtend hebben gereageerd toen de eerste signalen binnenkwamen, waardoor het seksueel misbruik maandenlang kon doorgaan.

In Nederland kwamen heel wat oud-turnsters vorig jaar naar buiten met verhalen over grensoverschrijdend gedrag door coaches. Sportkoepel NOC*NSF bood maandag excuses aan de slachtoffers aan. Zij krijgen allemaal 5000 euro, als tegemoetkoming voor het leed dat hen is aangedaan.

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal