Drama Noorwegen: ’Deense verdachte (37) bekeerde zich tot islam’

Print
Drama Noorwegen: ’Deense verdachte (37) bekeerde zich tot islam’

Afbeelding: Hollandse Hoogte / EPA

De man die woensdag in het Noorse plaatsje Kongsberg vijf mensen doodde en verschillende burgers verwondde met pijl en boog, zou een 37-jarige Deen zijn die zich tot de islam heeft bekeerd. Dat meldt de Noorse omroep TV2 op basis van meerdere bronnen.

De Deen zou al jaren in het dorp – op 68 kilometer ver van hoofdstad Oslo – wonen en in het verleden vaker contact hebben gehad met de geestelijke gezondheidsdienst en al eerder in het vizier van politie zijn geweest. Het ziet er vooralsnog naar uit dat de man alleen handelde, liet Øyvind Aas, hoofd van de operationele eenheid van de politie in Kongsberg, weten.

Lees ook: Man schiet met pijl en boog meerdere mensen dood in Noorwegen

„We hebben geen vermoeden dat er iemand anders bij betrokken was”, meldt Aas aan de Noorse omroep. Het motief van de man wordt nog onderzocht. Er is onder andere huiszoeking gedaan bij de man, die al bekend zou hebben. Donderdagochtend werd de huiszoeking voortgezet. „We gaan onderzoeken of er een terroristisch motief was.”

Waarschuwingsschoten

De Deen werd woensdagavond om 18.47 uur aangehouden. Voorafgaand aan de aanhouding was er eerst een confrontatie met de politie, waarna de man erin slaagde weg te komen. Nadat agenten hem later weer hadden aangetroffen, werden er waarschuwingsschoten gelost. Kort erop kon hij in de boeien worden geslagen. Behalve een pijl en boog gebruikte hij ook andere wapens, waaronder een mes, melden getuigen.

De verdachte schoot volgens die getuigen in eerste instantie met zijn wapen op een COOP-supermarkt in het westen van Kongsberg. Een politieagent buiten dienst raakte gewond toen hij met een pijl van zo’n zeventig centimeter lengte in zijn rug werd geschoten, zeggen meerdere mensen, van wie sommigen ook een pijl in een muur zagen steken.

Drama Noorwegen: ’Deense verdachte (37) bekeerde zich tot islam’
Het ziet er vooralsnog naar uit dat de man alleen handelde, aldus Øyvind Aas, hoofd van de operationele eenheid van de politie in Kongsberg. Foto: EPA

De agent werd, samen met een ander slachtoffer dat in de winkel aanwezig was, ernstig gewond naar het ziekenhuis gebracht. Ze zouden echter niet in levensgevaar zijn. Daarna vielen er nog meerdere slachtoffers, nadat de schutter in de richting van het centrum was getrokken. Het zou zo’n half uur hebben geduurd sinds het begin van de aanval voordat hij werd gearresteerd.

’Blauw licht’

Getuige Sarkis Younan, die naast de COOP woont, vertelde lokale media naar de Netflix-serie Squid game te kijken en had eerst niets door. „Ik hoorde plotseling sirenes en zag blauw licht, maar dacht dat het in de tv-serie was die ik keek. Plots hoorde ik de politie schreeuwen: ’Laat je wapen vallen!’”

De 24-jarige student zei dat agenten de winkel binnengingen, terwijl andere gewapende agenten de bewoners waarschuwden om binnen te blijven. De ernst was al heel snel duidelijk. Er kwamen zeker acht ambulances en drie traumahelikopters ter plaatse. Het Universitair Ziekenhuis van Oslo werd stand-by gezet om slachtoffers te ontvangen en er werd een crisisteam samengesteld.

’Gruwelijk incident’

Burgemeester Kari Anne Sand sprak op TV2 van een ’gruwelijk incident’. „Dat is het enige wat ik er nu over kan zeggen. Nu moeten we proberen zo goed mogelijk voor de inwoners te zorgen.” Waarnemend premier van Noorwegen Erna Solberg noemde de aanval ’schokkend’.

De politiedirectie droeg agenten in het hele land onmiddellijk op om vuurwapens te dragen, voor het geval er meer aanvallen zouden volgen, door andere schutters en op andere locaties in het land. Dat gebeurt vaker bij aanslagen met een terroristisch oogmerk.

De Deen heeft inmiddels een advocaat, die stelt dat zijn cliënt meewerkt met het onderzoek. „Hij geeft details over wat er is gebeurd”, zegt Fredrik Neumann tegen Noorse media. „Ik heb met hem gesproken en hij is ondervraagd.”