Nederlaag Eaters wordt omgezet in winst, tegenstander blijkt speler onrechtmatig te hebben opgesteld

Print
Nederlaag Eaters wordt omgezet in winst, tegenstander blijkt speler onrechtmatig te hebben opgesteld

Wedstrijdbeeld van Eaters tegen Flyers. Afbeelding: Ermindo Armino

Born / Buchten / Holtum / Papenhoven / Geleen / Graetheide / Sittard / Windraak / Limbricht / Einighausen / Guttecoven / Munstergeleen / Obbicht / Grevenbicht -

Snackpoint Eaters Limburg verloor afgelopen zondag van Unis Flyers Heerenveen (3-7), maar de nederlaag van de Geleense ijshockeyers wordt omgezet in een reglementaire 5-0 overwinning nadat de Friezen een niet-speelgerechtigde speler bleken te hebben opgesteld.

Zowel Hijs Hokij Den Haag als de Eaters uit Geleen verloren afgelopen weekend van de Unis Flyers. In die twee wedstrijden stond een Finse aanvaller met de naam Riku Pitkänen op het ijs bij de tegenstander uit Friesland. Flyers stelde hem op als een zogenoemde student-import, maar daarvoor is expliciete toestemming van de BeNe-League nodig. Die goedkeuring was er afgelopen weekend nog niet, blijkt uit onderzoek van de bond.

Niet speelgerechtigd

Eaters en Hijs Hokij vroegen de afgelopen dagen naar de rechtmatigheid van het inzetten van Pitkänen en daarop kwam vandaag een besluit vanuit het Tuchtcollege BeNe-League. Zij geven aan dat Pitkänen nog niet speelgerechtigd was en dat Heerenveen voorafgaand aan de wedstrijden daarvan op de hoogte was gesteld.

Unis Flyers beargumenteerde dat de transfer door IJshockey Nederland werd goedgekeurd en dat de Finse aanvaller daardoor mocht worden opgesteld. Ondanks dat, is de organisatie achter de BeNe-League verantwoordelijk voor de speelgerechtigheid van spelers in de reguliere en bekercompetities in Nederland en België. IJshockey Nederland trok zich afgelopen zomer namelijk terug uit de Stichting Grensoverschrijdend IJshockey.

De BeNe-League wijst Heerenveen er expliciet op dat het opnieuw opstellen van de Fin - zonder dat deze speelgerechtigd is - verdere tuchtrechtelijke gevolgen zal hebben. Pitkänen was zeer belangrijk in de twee duels. Hij scoorde de winnende tegen Hijs Hokij (2-1) en de 1-1 tegen Eaters.

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee