Opnieuw meer coronapatiënten in ziekenhuizen

 © Hollandse Hoogte / ANP

Het aantal coronapatiënten in Nederlandse ziekenhuizen is donderdag voor de zesde dag op rij toegenomen.

RedactieBron: ANP

Er liggen nu 534 mensen met Covid-19. Dat zijn er 10 meer dan woensdag, meldt het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS).

Op de verpleegafdelingen nam het aantal coronapatiënten toe met 7 tot 394, het hoogste aantal in een maand tijd. Op de ic’s liggen nu 140 coronapatiënten, 3 meer dan woensdag.

Lees ook: Europese coronakaart: Limburg kleurt rood, andere provincies voorlopig nog oranje

In de afgelopen 24 uur kwamen er op de verpleegafdelingen 53 nieuwe coronapatiënten binnen. Op de ic’s werden 16 mensen binnengebracht. Het LCPS gaf eerder aan dat de bezetting in ziekenhuizen met coronapatiënten deze week zou stijgen. Dat geldt voor zowel de verpleegafdelingen als de ic’s.

Het LCPS is afgelopen maandag gestopt met het spreiden van coronapatiënten over verschillende ziekenhuizen in het land om de druk op de zorg te verlagen. Volgens de organisatie was dat met de huidige cijfers, die nog altijd relatief laag zijn, niet meer nodig.

Precies een jaar geleden lagen er nog bijna drie keer zoveel Covidpatiënten in de ziekenhuizen, namelijk 1475. Daarvan lagen er meer dan 300 op de intensive care. In april vorig jaar, op het hoogtepunt van de coronacrisis, waren dit er respectievelijk ruim 4300 en 1400.

Positieve tests

De lijn van de coronapandemie in Nederland gaat verder omhoog. Tussen woensdagochtend en donderdagochtend zijn 3662 positieve tests geregistreerd. Dat is weliswaar iets lager dan het cijfer van woensdag, maar het is aanzienlijk hoger dan vorige week donderdag. En daardoor loopt het gemiddelde opnieuw op.

In de afgelopen zeven dagen kreeg het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) 20.536 meldingen van positieve testuitslagen. Voor het eerst sinds 4 augustus komt het weektotaal boven de 20.000 uit.

Gemiddeld waren er in de afgelopen zeven dagen zo’n 2934 nieuwe gevallen per dag. Dat gemiddelde stijgt nu voor de veertiende dag op rij. Het RIVM zei dinsdag al dat de verwachte stijging in het najaar lijkt te zijn begonnen.

Sterfgevallen

Het aantal gemelde sterfgevallen steeg met vier. Het gaat om inwoners van de gemeenten Leiden, Vlissingen, Nieuwkoop en Horst aan de Maas. Dat wil niet zeggen dat zij in de afgelopen dag zijn gestorven, want het kan soms een tijdje duren voor het overlijden van een coronapatiënt wordt geregistreerd. In de afgelopen week kreeg het RIVM 31 meldingen van sterfgevallen, gemiddeld ruim vier per dag. Het aantal gemelde sterfgevallen schommelt de laatste paar weken rond dat niveau. Het is wel aanzienlijk lager dan voor het begin van de vaccinatiecampagne. Rond de jaarwisseling kreeg het RIVM honderd tot tweehonderd meldingen per dag.

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal