Groene golf in Maastricht en Heuvelland

 © Waterklaar

Hittestress, waterberging en droogte zijn een steeds grotere uitdaging. Een belangrijke oorzaak van het probleem? Veel tuinen zijn betegeld, zeker in de stad. Het groen moet weer terug, stellen de zes gemeenten uit de regio Maastricht en Heuvelland. Samen met de inwoners gaan zij aan de slag om de tuinen van de regio Maastricht en Heuvelland de mooiste en meest bio-diverse van Nederland te maken. Doe je mee?

Waterklaar

Ton Berkvens is één van de inwoners die meedoet met de groene golf. “Mijn tuin was volledig beklinkerd. Tijdens de coronaperiode moest ik thuiswerken en keek ik elke dag uit op een saaie betegelde tuin. Het mocht wel wat groener. Meer dan de helft van de tegels heb ik uit mijn tuin gehaald. Ik kweek tegenwoordig mijn eigen groenten, heb een Tuiny Forest pakket besteld en het afkoppelen van de regenpijp staat ook nog op mijn agenda.”

Ik beleef tegenwoordig veel plezier van mijn groene tuin

Het vergroenen van de tuin moet de biodiversiteit vergroten, regenwater beter opslaan en zorgen voor verkoeling tijdens de zomer in verstedelijkt gebied. Om de ambitie van de zes gemeenten waar te maken, bieden zij inwoners de mogelijkheid om met een hoge korting een IVN Tuiny Forest pakket aan te schaffen. Zo ontstaat binnen een halve dag een inheems minibos van 6m2 in een tuin.

Ton vertelt: “Omdat ik zelf niet bepaald groene vingers heb, is het kant-en-klare Tuiny Forest pakket een perfecte oplossing om de tuin te vergroenen. Ik beleef tegenwoordig veel plezier van mijn groene tuin. Ik maak bijvoorbeeld de seizoenen veel bewuster mee nu ik meer groen in mijn tuin heb. Er valt ook veel meer te kijken want er komt van alles voorbij vliegen, zoemen en kruipen. Stenen zijn saai! Maak iets leuks van je tuin.”

Wil jij je tuin ook weer laten bruisen van het leven? Het IVN Tuiny Forest pakket kan worden besteld via https://planten.sprinklr.co/waterklaar/. Bestellen kan zolang de voorraad strekt en uiterlijk t/m 3 november. De pakketten worden in november 2021 uitgeleverd. De herfst/winter is het ideale moment om bomen te planten; dan zijn ze in rust en hebben een veel grotere kans om goed aan te slaan.