Groene tuinen in regio Maastricht en Heuvelland

 © Waterklaar

Zes vierkante meter inheems minibos in eigen tuin? Dat kan! De gemeenten Eijsden-Margraten, Gulpen-Wittem, Maastricht, Meerssen, Vaals en Valkenburg aan de Geul bieden inwoners de mogelijkheid een IVN Tuiny Forest pakket met 50% korting aan te schaffen. Hiermee leg je binnen een halve dag een inheems bosje van 6m2 aan in je eigen tuin. Als we alle groene tuinen bij elkaar optellen, hebben we het grootste natuurgebied van Nederland!

Waterklaar

Groen doet goed

Tegels vervangen door groen draagt bij aan verkoeling, laat de bodem meer regenwater opnemen en geeft aan vlinders, bijen en vogels een thuis. Alle geuren en kleuren maken van de tuin bovendien een veel fijnere plek en dat is goed voor je gezondheid!

  • Al 5000 mensen in Nederland hebben een Tuiny Forest, dat is samen 30.000 m2. Deze boompjes en heesters trekken veel soorten insecten en vogels aan. Doordat het inheemse planten zijn, bieden we hiermee samen onderkomen voor miljoenen inheemse diertjes en organismen.
  • Een Tuiny Forest van 6m2 kan rond de 5000 liter per jaar opvangen. Dit zijn 62 badkuipen met water!
  • Een Tuiny Forest draagt ook bij tegen hittestress. De minibossen bieden verkoeling.
  • Alle groene tuinen in Nederland kunnen samen het grootste natuurpark van Nederland vormen, groter dan Nationaal Park de Veluwe!
  • En niet onbelangrijk: groen maakt mensen gezonder en kan ervoor zorgen dat je minder stress ervaart. Een groene tuin is dus goed voor jezelf én voor de natuur!

Tuiny Forest pakket

Het IVN Tuiny Forest pakket bestaat uit vijf boompjes, vijf heesters en een zadenmix voor inheemse bloeiers. Ook krijg je ondersteuning voor het aanleggen en onderhouden van jouw Tuiny Forest met een stap-voor-stap e-learning op de IVN Natuuracademie, een inheemse bomenwaaier en handleidingen. Alle soorten in het pakket zijn inheems, wat betekent dat ze van nature voorkomen in Nederland. Hierdoor zijn ze helemaal aangepast aan ons klimaat en trekken meer insecten als vlinders en bijen aan dan exoten. Bovendien zijn de planten gifvrij gekweekt, wat veel beter is voor de bodem en de dieren.

Zin om aan de slag te gaan?

Haal de natuur je tuin in en bestel jouw Tuiny Forest. Wees er snel bij want het aantal pakketten is beperkt: https://planten.sprinklr.co/waterklaar/. De pakketten worden in november 2021 geleverd. De herfst/winter is namelijk het ideale moment om bomen te planten; dan zijn ze in rust en hebben een veel grotere kans om goed aan te slaan. Samen zorgen wij ervoor dat Limburg ook in de toekomst onbetwist het stukje Nederland blijft dat het sjoënste is!