Chiptekorten nekken autoverkopen

Print
Chiptekorten nekken autoverkopen

Afbeelding: Jacqueline De Haas

Het aantal nieuw verkochte auto’s in de Europese Unie is in september met ruim 23 procent gedaald ten opzichte van dezelfde maand in 2020.

Het grootste probleem voor autofabrikanten is het aanhoudende tekort aan chips, schrijft de Europese branchevereniging voor de auto-industrie ACEA. Vorige maand werden binnen de EU 718.598 auto’s geregistreerd. Volgens de Europese auto-industrie is het sinds 1995 niet voorgekomen dat in september zo weinig auto’s werden verkocht.

2021 begon nog hoopgevend voor autofabrikanten, met duidelijk hogere verkoopcijfers dan in de eerste maanden van 2020. Toen sloeg de coronapandemie hard toe in de sector. Autofabrieken moesten wegens het gevaar voor coronabesmettingen dicht en een tijdlang viel de vraag naar nieuwe auto’s weg. Over de eerste negen maanden gezien, plust de verkoop van auto’s dan ook nog altijd 6 procent op jaarbasis. In Nederland werden in de eerste drie kwartalen echter 4,9 procent minder nieuwe auto’s verkocht. Ook in Duitsland, de grootste automarkt binnen de Europese Unie, zijn er sinds de jaarwisseling minder auto’s verkocht ten opzichte van dezelfde periode in 2020.

Exclusieve Black Friday Deal

Lees nu één jaar lang alle Plus-artikelen (meer dan 100 per dag) met 78% korting. Actie geldig t/m 29-11.

Profiteer nu