Innovatie zorgt hele jaar door voor komkommers van eigen bodem

Enkele komkommertelers hebben een onderzoeksprogramma opgezet om de ledbelichting in de komkommerteelt te optimaliseren.  © privéfoto

Sittard-Geleen -

Innovatieve komkommertelers en bedrijven uit Noord-Limburg en Oost-Brabant hebben gezamenlijk een praktijkgericht onderzoeksprogramma opgezet waarin het optimale lichtrecept wordt ontwikkeld voor hogedraad komkommerteelt.

redactie WijLimburg

Hiermee leveren ze een waardevolle bijdrage aan jaarrond beschikbaarheid van Nederlandse komkommers en wordt de markt minder afhankelijk van import uit Zuid-Europa. Het onderzoeksprogramma krijgt steun van Stichting Versterking Tuinbouwcluster Greenport Venlo (SVTGV) en Gewascoöperatie Komkommer Glastuinbouw Nederland.

Lichtrecept

Het onderzoek probeert de ledbelichting te optimaliseren. Elk ras komkommer vraagt een ander lichtrecept en de energie-efficiëntie van de teelt van de diverse rassen wordt geanalyseerd. De initiatiefnemers proberen de correlatie tussen technologie en genetica bloot te leggen. De proef loopt van oktober 2021 tot maart 2022, de verwerking van de resultaten duurt van april tot mei 2022.

Regionale komkommertelers uit het verzorgingsgebied van SVTGV hebben behoefte aan meer kennis en daarom hun krachten gebundeld. Thom van Mullekom, vertegenwoordiger van het telerscluster: „Het verenigen van krachten, kennis en een brede verspreiding van behaalde resultaten zal leiden tot een betere energie-efficiëntie in de teelt. Met een geoptimaliseerd lichtrecept moet het mogelijk zijn om met dezelfde energie-input hogere producties te realiseren. Die hogere productie zal zorgen voor een daling van de CO₂-uitstoot en energiekosten per eenheid product.”

Onderzoek

Het onderzoeksprogramma wordt uitgevoerd door de agrofood R&D organisatie Botany. Maarten Vliex, projectleider: „De praktijkproef vindt plaats tijdens de lichtarme periode van het jaar, van oktober tot maart. Hierbij wordt niet alleen gekeken naar het lichtspectrum en de intensiteit van de belichting, maar ook naar genetica, waterhuishouding en de teelt- en klimaatsturing.”

Innovatiebureau Bluehub zal de behaalde resultaten met de sector delen via een open kennisplatform. Het platform is er primair op gericht om de kans op het benutten van kennis en acceptatie van nieuwe technologieën door komkommertelers zo groot mogelijk te maken.

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal