Grapperhaus wil betere controle op coronatoegangsbewijs

Print
Grapperhaus wil betere controle op coronatoegangsbewijs

Afbeelding: ANP

De controle op het coronatoegangsbewijs moet veel beter, vindt demissionair minister Ferd Grapperhaus (Justitie en Veiligheid). Uit onderzoek van I&O blijkt dat de controle op de QR-code en een identiteitsbewijs nog niet overal goed gaat.

„Mensen moeten dit echt serieus nemen, ook ondernemers”, zei de bewindsman vrijdag. Hij heeft naar aanleiding van het onderzoek gemeenten een brief gestuurd dat het beter moet. Er moet „echt werk” gemaakt worden van de controle van de coronapas.

Lees ook: Handel in valse QR-codes CoronaCheck: ministerie doet aangifte

Grapperhaus wijst er op dat hij juist extra geld heeft vrijgemaakt voor gemeenten en ondernemers om de controle en handhaving op de coronatoegangsbewijs te verbeteren. Er zijn volgens hem ook slimme oplossingen mogelijk zoals polsbandjes die al in verschillende steden worden gebruikt.

Een coronatoegangsbewijs is nodig in de horeca, bij evenementen en andere activiteiten. De maatregel was volgens het kabinet nodig om de 1,5 meterregel los te kunnen laten. Uit het onderzoek van I&O bleek onder meer dat slechts 36 procent van de beheerders van sportkantines zegt te controleren op de QR-code en een identiteitsbewijs.

Exclusieve Black Friday Deal

Lees nu één jaar lang alle Plus-artikelen (meer dan 100 per dag) met 78% korting. Actie geldig t/m 29-11.

Profiteer nu