Limburgers moeten vanaf zaterdag bij meerdaags bezoek coronacheck laten zien in België

Print
Limburgers moeten vanaf zaterdag bij meerdaags bezoek coronacheck laten zien in België

Afbeelding: ANP

België heeft de inreisregels voor inwoners van Limburg aangescherpt, meldt het ministerie van Buitenlandse Zaken. Vanaf zaterdag moeten Limburgers een coronacheck laten zien als ze in België langer dan 48 uur op bezoek gaan, om daar niet in quarantaine te hoeven.

België past het reisadvies aan omdat de provincie Limburg vanaf zaterdag rood kleurt op de coronakaart, het op één na hoogste waarschuwingsniveau. De andere elf Nederlandse provincies hebben de kleur oranje, een niveau onder rood.

Voor mensen uit deze gebieden gelden de aangescherpte regels om België in te komen niet. Wel moet iedereen die vanuit België terugreist naar Nederland een coronabewijs kunnen laten zien, het wordt geadviseerd daarnaast een zelftest af te nemen.

De quarantaine voor mensen die uit een rood gebied komen en niet over de verplichte coronacheck beschikken, duurt maximaal tien dagen. Of en hoe de nieuwe maatregelen worden gehandhaafd, is niet duidelijk. Zo is bijvoorbeeld niet bekend of de grenscontroles vanaf zaterdag worden aangescherpt. Een zegsman van het ministerie in Den Haag kon daarover vrijdagmiddag geen nadere informatie geven. Bij het coronaloket van de Belgische federale overheid was niemand beschikbaar voor een toelichting.

Limburgers die volledig zijn gevaccineerd of kunnen aantonen dat ze zijn hersteld van corona of recent negatief zijn getest, hangt geen quarantaine boven het hoofd, blijkt uit de melding van Buitenlandse Zaken.

Dit meldt Buitenlandse Zaken:

De provincie Limburg is rood. Reizigers uit dit gebied hoeven niet in quarantaine als ze een coronabewijs hebben. Dat kan bestaan uit:

  • een coronacertificaat met volledige vaccinatie (minimaal 2 weken oud), of;
  • een recente negatieve PCR/NAAT-test die niet ouder is dan 72 uur voor aankomst in België (bij verblijf van minder dan 48 uur is er geen test nodig) of;
  • een herstelcertificaat van een positieve test op COVID-19 die maximaal 180 dagen geleden is afgenomen. Het herstelcertificaat moet minimaal 11 dagen oud zijn op het moment van aankomst in België.
  • Kinderen tot 12 jaar hoeven niet getest te worden.

Lees ook: Europese coronakaart: Limburg kleurt rood, andere provincies voorlopig nog oranje

Ook mensen uit de Nederlandse overzeese gebieden moeten voor ze het land ingaan laten zien dat ze minimaal twee weken volledig gevaccineerd zijn, een negatieve uitslag van een coronatest hebben van maximaal 72 uur oud (tenzij iemand korter dan 48 uur in het land blijft) of een herstelbewijs laten zien.