Triatlonbond is ontzet door verhalen oud-sporters en wacht onderzoek af

Print
Triatlonbond is ontzet door verhalen oud-sporters en wacht onderzoek af

Afbeelding: Getty Images

Born / Buchten / Holtum / Papenhoven / Geleen / Graetheide / Sittard / Windraak / Limbricht / Einighausen / Guttecoven / Munstergeleen / Obbicht / Grevenbicht -

De Nederlandse Triathlon Bond heeft in een verklaring op de website ‘met ontzetting’ gereageerd op de verhalen van oud-triatleten.

Die lieten in de krant Trouw onder meer optekenen dat de prestatiedruk ontzettend hoog was, met een sterke dwang om af te vallen. Sporters hadden te maken met depressies, eetstoornissen, chronische pijn in het lichaam en zelfmoordneigingen.

„We vinden het moedig dat sporters naar buiten komen met hun verhaal en nemen deze signalen serieus. De Nederlandse Triathlon Bond heeft waardering voor de sporters die het aangedurfd hebben naar buiten te komen met hun verhaal. Graag willen wij laten weten dat voor alle betrokkenen de deur openstaat om met ons in gesprek te gaan om te kijken waar wij kunnen ondersteunen of kunnen leren van hun verhaal”, aldus algemeen directeur Rembert Groenman.

Onderzoek

De NTB wacht in eerste instantie op de uitkomsten van een onderzoek dat na signalen van huidige NTC-atleten is uitgevoerd door een onafhankelijk bureau. De eerste resultaten daarvan worden eind volgende week verwacht.

Lees ook: ‘Triatleten psychisch en fysiek mishandeld op trainingscentrum in Sittard’

„Verder onderschrijven wij het belang van een breed onderzoek naar alle aspecten van de topsportcultuur, zodat wij als bond kunnen werken aan een veilig en verantwoorde omgeving voor onze sporters. Voor misstanden is bij onze bond geen plaats”, schrijft Groenman.

Plezierig

„Het is belangrijk dat onze sporters op een plezierige wijze kunnen werken aan hun prestaties. Sporters die nare ervaringen hebben meegemaakt of nog meemaken kunnen terecht bij de vertrouwenspersonen van de bond. Als zij zich liever (anoniem) melden buiten onze bond dan kunnen zij ook terecht bij het Centrum Veilige Sport NL.” (anp)

Toegang tot alle Plus-artikelen?

Dagelijks worden meer dan 100 Plus-artikelen gepubliceerd door de verslaggevers van De Limburger. Steun de regionale journalistiek en word digitaal abonnee vanaf 1,04 per week.

Profiteer nu