Paus doet beroep op Big Pharma: geef coronavaccin vrij voor allerarmsten

Print
Paus doet beroep op Big Pharma: geef coronavaccin vrij voor allerarmsten

Paus Franciscus vindt het ongehoord dat het westen al aan een derde prik begint, terwijl sommige landen nog amper met vaccineren zijn begonnen. Afbeelding: AP

Paus Franciscus roept de farmaceutische industrie op om patenten vrij te geven van de coronavaccins die wereldwijd in omloop zijn.

Zo zouden er volgens de 84-jarige geestelijk leider meer doses beschikbaar komen voor de minderbedeelden. Hij wijst erop dat in sommige landen, zoals in delen van Afrika en Azië, pas 3 à 4 procent van de bevolking is ingeënt tegen Covid-19.

Eerder riep de Wereldgezondheidsorganisatie rijke landen ook al op om te stoppen met het toedienen van de derde prik, ook wel de boostershot. In Israël en de VS wordt al volop een derde prik toegediend, vaak van Pfizer. Die vaccinaties zouden, bijvoorbeeld via het internationale hulpinitiatief COVAX, beschikbaar kunnen worden gesteld aan derdewereldlanden.

Ook zei de paus dat rijke landen en financiële instellingen de schulden van de armste landen zouden moeten kwijtschelden. Bedrijven die zich bezighouden met bijvoorbeeld mijnbouw of houtkap maande Franciscus „te stoppen met het verwoesten van bossen, waterrijke natuurgebieden en bergen, te stoppen met het vervuilen van rivieren en zeeën, te stoppen met het vergiftigen van voedsel en mensen.”

Big Tech

Verder vindt de paus dat het hoog tijd is dat wapenfabrikanten en -handelaren ophouden bij te dragen aan „die verschrikkelijke geopolitieke spelletjes” die leiden tot miljoenen doden en miljoenen ontheemden. De technologiegiganten zouden er volgens hem goed aan doen onmiddellijk een einde te maken aan haatzaaien, verspreiding van nepnieuws en complottheorieën en aan politieke manipulatie.

Lees ook: Mensen met afweerstoornis krijgen derde prik tegen coronavirus

Paus Franciscus realiseert zich dat sommige mensen, ook binnen de rooms-katholieke kerk, hem maar een lastpak vinden als het gaat om de bescherming van de armen en meest kwetsbaren. Dat zal hem er niet van weerhouden door te gaan met dat werk omdat het onderdeel is van het christendom. „Als ik denk aan die situaties van uitsluiting en ongelijkheid dan maak ik een etter van mezelf met al mijn vragen. En dat zal ik blijven doen. En ik vraag het iedereen in de naam van God”, zei Franciscus zaterdag in een videoboodschap aan organisaties die zich wereldwijd bezighouden met de verbetering van economische, medische en sociale omstandigheden.

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee