‘Bedrijven zullen nieuwe klappen door hoge gasprijs doorrekenen aan consumenten’

Print
‘Bedrijven zullen nieuwe klappen door hoge gasprijs doorrekenen aan consumenten’

De hoge energienota raakt bakkerijen. Afbeelding: ANP/HH

Het bedrijfsleven zal nog meer klappen oplopen door de hoge gasprijs, voorspelt ABN Amro in een uitgebreid rapport. Veel bedrijven zullen de hoge prijzen doorrekenen, anderen zullen in de rode cijfers duiken.

In tegenstelling tot consumenten heeft het bedrijfsleven vaak kortlopende prijsafspraken met energieleveranciers of variabele tarieven, omdat langere, meerjarige contracten in de praktijk onbetaalbaar zijn. Analisten van ABN Amro verwachten dat de gasprijs tot in 2023 hoog blijft. ‘Veel ondernemingen zullen proberen de hogere kosten door te berekenen’, schrijft een team van analisten van de bank. Bij bouwmaterialen als cement en bij kunstmest gebeurt dat al, maar de bank verwacht meer prijsverhogingen in 2022.

Ook de wereldwijde voedingsmiddelenindustrie slaagt er volgens de bank wel in om de al eerder gestegen prijzen van grondstoffen door te berekenen. ‘De voedselprijsindex van de FAO, de landbouworganisatie van de Verenigde Naties, lag in september van dit jaar op het hoogste punt sinds tien jaar’, ziet ABN. Volgens cijfers van marktonderzoeker GFK is de consumentenprijs van brood al met 3,4 procent gestegen. Zowel de meelindustrie als bakkerijen zijn energie-intensief.

Winstmarge

Uit een lijst van twintig meest energie-intensieve branches die ABN Amro heeft samengesteld, vallen na glastuinbouw de papierindustrie, de zware industrie en de voedingsmiddelenindustrie op, gevolgd door wasserijen en horeca. Deze branches verbruiken veel energie en kennen vaak dunne winstmarges. ‘Snel stijgende energiekosten kunnen al snel de winstmarge volledig wegvagen.’

Zo werd in 2019 volgens het CBS in de basischemie circa 3,5 miljard euro brutowinst gemaakt. De energiekosten in deze branche bedroegen in datzelfde jaar 1,8 miljard euro. Dat betekent dat bij een verdrievoudiging van de energiekosten de volledige winst kan worden weggevaagd.

De variabele energietarieven liggen historisch hoog. Sommige bedrijven zijn nu al genoodzaakt activiteiten te beperken, zoals aluminiumsmelter Aldel, zinkproducent Nyrstar en kunstmestbedrijf Yara. Ook Glastuinbouw Nederland luidde al de noodklok.

Lees ook: Als er een gascrisis uitbreekt, wie krijgt dan wel en wie geen gas meer?

Vrijdag kondigde het kabinet aan 3,2 miljard euro uit te trekken voor het verlagen van de energierekening. 2,7 miljard euro is voor consumenten, 0,5 miljard euro voor bedrijven.

Toegang tot alle Plus-artikelen?

Dagelijks worden meer dan 100 Plus-artikelen gepubliceerd door de verslaggevers van De Limburger. Steun de regionale journalistiek en word digitaal abonnee vanaf 1,04 per week.

Profiteer nu