Informateurs lichten stand van zaken in kabinetsformatie toe

Print
Informateurs lichten stand van zaken in kabinetsformatie toe

Afbeelding: ANP

De informateurs Johan Remkes en Wouter Koolmees geven maandag om 17.00 uur een persconferentie. Zij geven daarin „een korte toelichting over de stand van zaken van de kabinetsformatie”.

VVD, D66, CDA en ChristenUnie begonnen een kleine twee weken geleden met onderhandelen over voortzetting van de huidige regeringscoalitie. Daarmee kwam een einde aan maanden getouwtrek tussen VVD en D66, de twee grootste partijen, over de vraag welke partijen zouden moeten meedoen aan een nieuw kabinet.

De VVD zette van meet af aan in op voortzetting van de coalitie met de christelijke partijen. Maar D66 drong aan op een progressievere koers en wilde dat naast het CDA de PvdA of GroenLinks zou aanschuiven. De twee linkse partijen wilden alleen samen meepraten, en dat ging de VVD en het CDA te ver.

Lees ook: Grote onrust over lobbycode oud-ministers: ’Regels enkele reis naar wachtgeld’

Nadat informateur Remkes had vastgesteld dat ook een minderheidskabinet weinig kans van slagen zou hebben, besloot D66 de blokkade tegen de ChristenUnie op te heffen. Dat maakte de weg vrij voor onderhandelingen tussen de partijen die ook de afgelopen vier jaar het land samen hebben bestuurd.

Toegang tot alle Plus-artikelen?

Dagelijks worden meer dan 100 Plus-artikelen gepubliceerd door de verslaggevers van De Limburger. Steun de regionale journalistiek en word digitaal abonnee vanaf 1,04 per week.

Profiteer nu