Trump stapt naar rechter om vrijgave documenten te voorkomen

 © Hollandse Hoogte / EPA

Donald Trump is naar de rechter gestapt om te voorkomen dat gegevens van het Witte Huis over de bestorming van het Capitool, op 6 januari dit jaar, worden overgedragen aan een onderzoekscommissie.

RedactieBron: ANP

De voormalige president, tegen wie een afzettingsprocedure werd gehouden omdat hij aanhangers tot de bestorming zou hebben aangezet, stelt dat hij het privilege heeft gevoelige documenten geheim te houden.

Ook zouden voormalig adviseurs van hem niet hoeven te getuigen over zijn rol tijdens de gebeurtenissen op die dag. Juridische experts zijn verdeeld over de vraag of dit presidentiële privilege wel van toepassing is op een voormalig president en tot nu toe heeft nog geen enkele rechtbank hierover een oordeel geveld.

Onderzoekscommissie

Er is een onderzoekscommissie van het Huis van Afgevaardigden ingesteld om de rol te evalueren die Trump heeft gespeeld bij de aanval op het parlementsgebouw in Washington. President Joe Biden gaf eerder deze maand toestemming om aan deze commissie documenten vrij te geven. „Het verzoek van de commissie komt neer op niets minder dan een ergerlijke, illegale poging om te hengelen naar informatie. Dit wordt openlijk gesteund door Biden en is bedoeld om president Trump en zijn regering ongrondwettelijk te onderzoeken”, staat in stukken die zijn ingediend bij een rechtbank in Washington.

Lees ook: Getuigen blijven in opdracht van Trump weg bij verhoren, onderzoek naar bestorming Capitool splijt VS

Trump wil met de rechtszaak afdwingen dat de rechter ieder verzoek om informatie van de onderzoekscommissie ongeldig verklaart en hoopt hiermee te voorkomen dat het Nationale Archief de gevraagde documenten overdraagt.

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal