Gezondheidsraad adviseert zelfafnameset baarmoederhalskanker

Print
Gezondheidsraad adviseert zelfafnameset baarmoederhalskanker

Afbeelding: Hollandse Hoogte/Kim van Dam/De Telegraaf

Vrouwen die een uitnodiging krijgen om deel te nemen aan het bevolkingsonderzoek baarmoederhalskanker moeten meteen ook een zelfafnameset toegestuurd krijgen.

Het setje kan dienen als gelijkwaardig alternatief naast het uitstrijkje van de huisarts. Dat staat in een advies van de Gezondheidsraad over de mogelijkheden om het onderzoek te verbeteren.

Zo’n achthonderd vrouwen per jaar krijgen te maken met baarmoederhalskanker, een op de vier overlijdt er aan. Door op deze manier de drempel voor deelname aan het bevolkingsonderzoek te verlagen, kunnen meer gevallen van baarmoederhalskanker voortijdig opgespoord worden.

Lees ook: Susan Oostdam kreeg baarmoederhalskanker en maakte met vriend Lex Uiting een podcast: ‘Kanker is een fulltimebaan’

Door de zelfafnametest ook toe te zenden, kan de drempel voor vrouwen om mee te doen aan het bevolkingsonderzoek flink worden verlaagd. „Met de set kan een vrouw zelf materiaal uit de vagina afnemen. Net als het uitstrijkje dat de huisarts afneemt, wordt dat materiaal in het laboratorium getest op typen van het humaan papillomavirus (HPV) die een hoog risico geven op het ontstaan van baarmoederhalskanker”, aldus de raad.

Ministerie

Het ministerie van Volksgezondheid laat weten het advies te bestuderen, en verwacht voor het einde van het jaar met een reactie te komen.

Minder dan de helft van de vrouwen die vorig jaar voor het onderzoek werden uitgenodigd, ging daar op in. In de jaren ervoor lag dat percentage op ongeveer 57 procent. Tussen 16 maart en 1 juli lag het onderzoek helemaal stil vanwege de coronapandemie. Daardoor werd er vorig jaar ook een kwart minder vrouwen opgeroepen voor het onderzoek.

Toegang tot alle Plus-artikelen?

Dagelijks worden meer dan 100 Plus-artikelen gepubliceerd door de verslaggevers van De Limburger. Steun de regionale journalistiek en word digitaal abonnee vanaf 1,04 per week.

Profiteer nu