Bedrijven investeren ruim 2,1 miljard euro in milieu

Print
Bedrijven investeren ruim 2,1 miljard euro in milieu

Afbeelding: ANP

Sittard -

Nederlandse bedrijven investeerden in 2020 ruim 2,1 miljard euro in milieuvoorzieningen, blijkt uit cijfers van het CBS. Dat is 931 miljoen meer dan in 2019.

Bijna 94 procent van de investeringen ging naar maatregelen die voor een betere luchtkwaliteit en een schonere energievoorziening zorgen, zoals luchtfilters, katalysators, windmolens en zonneparken. 85 miljoen euro is uitgegeven aan een betere waterkwaliteit, zoals zuiveringsinstallaties voor afvalwater. Verder is 32 miljoen euro besteed aan het tegengaan van bodemverontreiniging, 9 miljoen euro aan het beperken van geluidhinder en het voorkomen of beperken van aantasting van natuur en landschap en 4 miljoen euro aan het verwerken van afval.

Aandeel groeit

Milieu-investeringen maakten in 2020 14,4 procent uit van de totale investeringen van bedrijven in 2020. Vanaf 1975 is het milieu-aandeel in de investeringen van bedrijven gestegen van minder dan 3 procent tot ruim 14 procent in 2020. Overigens kunnen milieu-investeringen van jaar tot jaar behoorlijk fluctueren. Dat komt bijvoorbeeld doordat grote projecten, zoals een windmolenpark, in de cijfers meegenomen worden op het moment dat de windmolens in gebruik worden genomen.

Energiebedrijven

In 2019, het meest recente jaar met cijfers over milieu-investeringen per bedrijfstak, deden de energiebedrijven veruit de meeste milieu-investeringen. Andere grote investeerders waren de chemie, de aardolie- en de voedingsmiddelenindustrie. Samen waren deze vier bedrijfstakken goed voor 85 procent van de totale milieu-investeringen in dat jaar.

Exclusieve Black Friday Deal

Lees nu één jaar lang alle Plus-artikelen (meer dan 100 per dag) met 78% korting. Actie geldig t/m 29-11.

Profiteer nu