Ruim 1100 kinderen van gedupeerden toeslagen uit huis geplaatst

Volgens onafhankelijk Kamerlid Pieter Omtzigt maakt het onderzoek duidelijk dat „de regering totaal het overzicht kwijt is van de gevolgen van het eigen beleid.” © ANP

In de periode 2015-2020 zijn 1115 kinderen van gedupeerden door de kinderopvangtoeslagenaffaire uit huis geplaatst. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Het CBS heeft de studie uitgevoerd in opdracht van het ministerie van Justitie en Veiligheid. In de kindertoeslagenaffaire werden duizenden ouders door de Belastingdienst onterecht aangemerkt als fraudeur. Dit had enorme financiële gevolgen voor onschuldige ouders en hun gezinnen.

Brancheorganisatie Jeugdzorg Nederland zegt te te zijn geschrokken van het hoge aantal kinderen van gedupeerde ouders dat uit huis is geplaatst. „De toeslagenaffaire met alle gevolgen van dien toont opnieuw de noodzaak aan van een andere kind- en gezinsbescherming. Wanneer er problemen in een gezin spelen, moeten zowel kinderen als ouders in een vroeg stadium worden geholpen. Als we dit niet doen, is uiteindelijk altijd het kind de dupe”, zegt bestuurslid Arina Kruithof.

Partijen geschokt

SP-leider Lilian Marijnissen noemt het „een gruwelijke schande.” Haar partijgenoot Peter Kwint vermoedt dat het er meer zijn, omdat dit onderzoek zich alleen op de afgelopen vijf jaar heeft gericht. Hij wil een groter onderzoek en compensatie.

Volgens onafhankelijk Kamerlid Pieter Omtzigt, die zich veel met de toeslagenaffaire heeft beziggehouden, maakt dit onderzoek duidelijk dat „de regering totaal het overzicht kwijt is van de gevolgen van het eigen beleid.” Ook is hij verontwaardigd dat deze informatie pas „na veel trekken” boven water is gekomen en bovendien niet is gedeeld via een Kamerbrief maar door het CBS is bekendgemaakt.

DENK-leider Farid Azarkan zegt dat „het vermoeden” nu ook waarheid is geworden. „Het onrecht en het aangedane leed is niet meer te bevatten.” Hij vindt het „onverteerbaar” en „een schop na” dat partijleiders Mark Rutte (VVD), Sigrid Kaag (D66), Wopke Hoekstra (CDA) en Gert-Jan Segers nu praten over het voortzetten van de coalitie. Azarkan noemt hen de eindverantwoordelijken van de toeslagenaffaire.

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal