Geen vaccin, geen Australian open: ‘Dit is geen boodschap voor Novak Djokovic, maar voor iedereen’

Print
Geen vaccin, geen Australian open: ‘Dit is geen boodschap voor Novak Djokovic, maar voor iedereen’

Novak Djokovic Afbeelding: EPA

Tennissers die in januari willen deelnemen aan de Australian Open zullen gevaccineerd moeten zijn tegen het coronavirus. Anders krijgen ze geen visum om Australië binnen te komen. Dat heeft de Australische minister van Immigratie, Alex Hawke, benadrukt.

„Wanneer de grenzen openen, zal iedereen die Australië binnen wil komen dubbel gevaccineerd moeten zijn”, verklaarde Hawke woensdag op ABC Radio. „Dit is geen boodschap specifiek voor Novak Djokovic, maar voor iedereen die naar Australië wil komen”, voegde de minister eraan toe.

Privézaak

De eis vanuit Australië is mogelijk slechts nieuws voor Novak Djokovic. De Servische nummer 1 van de wereld, die bekend staat als een antivaxxer, wil voorlopig niet bevestigen of hij gevaccineerd is. Hij vindt dat een privézaak. „Mensen gaan tegenwoordig te ver om dit soort vragen te stellen en iemand te beoordelen. Wat ik ook zeg: ja of nee of misschien: mensen zullen er hun voordeel mee doen.”

Djokovic won Down Under al negen keer en deelt met Roger Federer en Rafael Nadal het record van twintig grandslamtitels. Nadat hij er op de US Open niet in slaagde om zijn 21e te winnen, lijkt zijn favoriete grandslam de ideale gelegenheid om alsnog alleen het record te grijpen. Maar als hij dat in Melbourne wil doen, moet hij dus wel gevaccineerd zijn.

Visum

Dinsdag had de premier van de staat Victoria, waarvan hoofdstad Melbourne het toneel is voor de Australian Open, ook al verklaard dat er wellicht een vaccinatieverplichting zal gelden om een visum te krijgen. „Ik denk niet dat een tennisspeler die geen vaccin heeft gekregen een visum zal krijgen om het land binnen te komen”, verklaarde Dan Andrews, die uitzonderingen voor toppers als Djokovic uitsloot. „Het virus geeft niet om jouw klassement of het aantal grandslamtoernooien dat je hebt gewonnen.”

Overigens is Djokovic niet de enige antivaxxer onder de toptennissers. Ook Stéfanos Tsitsipás, de huidige nummer drie van de ATP-ranking, heeft openlijk zijn twijfels over vaccinatie geuit.

De Australian Open 2022 staat geprogrammeerd van 17 tot 30 januari.

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee