ASML groter dan Unilever en Shell samen

Financieel topman Roger Dassen kondigde aan dat de productie van de nieuwste generatie EUV-chipmachines in 2025 verdubbeld moet kunnen zijn. © foto: Bart van Overbeeke

Veldhoven -

Het geld klotst tegen de plinten bij ASML na weer een recordkwartaal. Alleen toeleveranciers die ASML’s moordende tempo niet kunnen bijbenen, zorgen voor een licht tegenvallende omzetverwachting.

Edwin van der Schoot

Er waren dagen dat Shell de grootste was. Soms stak Unilever zijn neus even voorbij De Olies. Maar ASML is in amper twee jaar tijd zo hard gegroeid dat het inmiddels groter is (275 miljard euro beurswaarde) dan die twee samen. Daar kan de recente opleving van de beurskoers van Shell (164 euro miljard beurswaarde) niks aan veranderen.

En het eind is niet in zicht. Financieel topman Roger Dassen uit Kerkrade kondigde woensdag aan dat de productie van de nieuwste generatie EUV-chipmachines in 2025 verdubbeld moet kunnen zijn. Het wereldwijde chiptekort in de elektronica- en auto-industrie jaagt de vraag naar de machines aan. Zo werd er een recordaantal EUV-machines besteld in het tweede kwartaal (voor ruim 8 miljard euro), en daar komt nu nog eens voor ruim 6 miljard euro aan machines bij. Klanten willen ook dat ASML het testen van de gigantische en zeer gevoelige machines zo veel mogelijk beperkt, en ze zo snel mogelijk verscheept.

Een recordkwartaalwinst van netto 1,7 miljard euro en een uitgave van 2,4 miljard euro aan een eigen aandeleninkoopprogramma mag beleggers ook als muziek in de oren klinken. Net als de verhoging van het interim dividend van 1,20 euro naar 1,80 euro.

Dassen temperde alleen de verwachtingen voor het vierde kwartaal. De beperkingen bij toeleveranciers betekenen dat de omzetgroei even een pas op de plaats maakt en vermoedelijk in het vierde kwartaal net als in het derde kwartaal niet boven de 5,2 miljard euro uitstijgt. Analisten hoopten nog op een paar honderd miljoen euro meer.

Analisten van Degroof Petercam schrijven de vooruitzichten voor het vierde kwartaal een ’tikje zwak’ te vinden, maar zeggen na het op één na hoogste aantal nieuwe orders een geschat orderboek voor 19,6 miljard euro te zien. Analist Michael Roeg is onder de indruk: ‘Astonishing’. Ook ING spreekt over een ‘sterk orderboek’.

Ironisch

De EUV-machines van ASML gebruiken extreem ultraviolet (vandaar EUV) licht om microscopisch kleine chips voor elektronica van onder meer Intel, Samsung en TMSC te bewerken. De kleinste van die chips zijn 8 tot 13 nanometer groot. Een nanometer is 0,000 001 millimeter. De machine zelf is ironisch genoeg gigantisch: Er zijn 40 containers voor nodig of drie vrachtvliegtuigen om één exemplaar te vervoeren die, eenmaal in elkaar gezet, de omvang van een grote stadsbus heeft.

ASML deed er jaren over om de EUV techniek onder de knie te krijgen en moet honderden miljoenen per kwartaal in R&D steken om haar voorsprong vast te houden. De EUV machines zijn goed voor iets minder dan de helft van de omzet van ASML, de rest komt van conventionele chipmachines.

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal