Bakker Bas gaat voor meestertitel: ‘Ik moet echt boven mezelf uitstijgen’

Print
Bakker Bas gaat voor meestertitel: ‘Ik moet echt boven mezelf uitstijgen’

Bas Gommans bereidt zich voor op het examen Meester Boulanger.   Afbeelding: Bakkerij Gommans

Sevenum -

Het is de hoogste titel in het bakkersvak: Meester Boulanger. Nederland telt er slechts zeven, onder wie de bekende tv-bakkers Robèrt van Beckhoven en Rudolph van Veen. Bas Gommans van Bakkerij Gommans in Sevenum hoopt nummer acht te worden. “Ik wil altijd het maximale uit mezelf halen.”

‘Mijn mening is ongezouten, maar mijn producten barsten van de smaak.’ ‘Smaak moet je niet proeven, smaak moet mensen omver blazen.’ En: ‘Ik geef brood de tijd om rustig te rijzen, maar doe zelf alles in de hoogste versnelling.’ Het zijn ronkende oneliners op de site www.oprijsmetbakkerbas.nl. Gommans lacht: “Voor mijn inschrijving voor Meester Boulanger moest ik een portfolio inleveren. Daar heb ik een tekstschrijver voor ingehuurd, die teksten zijn ook voor de site gebruikt. Maar het klopt wat er staat. Van mij mag het altijd een tikje spannender, gewaagder, ruiger. Daarom houd ik van verre reizen naar onbekende plekken en van duiken. Dat is een grote passie, vooral samen met roofdieren als tijger- en hamerhaaien. Ik daag mezelf graag uit, wil het maximale uit mezelf halen.”

Teamprestaties

Precies daarom gaat Gommans voor het hoogst haalbare binnen zijn vakgebied, de titel van Meester Boulanger. “Als bakkerij hebben we al veel prijzen gewonnen. Beste kerststol, beste amandelstaaf, beste oliebol, beste echte bakker, beste winkel. Dat waren allemaal teamprestaties. Deze titel is voor mezelf. Het zou een enorme persoonlijke overwinning zijn als het lukt. Om het examen te halen, moet ik echt boven mezelf uitstijgen.”

Haaienkop

Het examen is in mei 2022. Dan moet hij in 2,5 dag tijd zeventien producten bakken. Een aantal opdrachten staat vast, zoals een Frans stokbrood, een croissant en een sierproduct, een aantal onderdelen mag hij ook zelf invullen. “Als je de foto’s ziet van de andere meesters, dat zijn kunstwerken. Ongelofelijk knap. Ik ga als sierstuk een haaienkop maken die uit het water komt. En ik ga een vlaai maken op basis van een Aziatisch nagerecht.”

Oefenen

Om straks goed beslagen ten ijs te komen, oefent Gommans nu twee dagen per week. “Dat doe ik tot half november, vanaf die tijd hebben ze me in de zaak nodig. Vanaf januari tot en met mei wil ik drie dagen per week trainen. Dan ga ik iedere week die zeventien producten in 2,5 dagen maken. In de eigen bakkerij, maar ook een aantal keren op locatie. In mei moet ik ook op een voor mij vreemde locatie bakken. Ik wil dan niet voor verrassingen komen te staan.”

Jeugd

Hoeveel andere bakkers in mei examen doen, weet Gommans niet. “Ik denk drie of vier. Maar ik ben de enige die de deelname bekend maakt. Anderen doen dat misschien niet uit angst om niet te slagen, maar als ik niet slaag, is er geen man overboord. Het doet echt geen afbreuk aan mijn carrière.” Als hij wel slaagt, is dat niet alleen een persoonlijke overwinning, maar ook een reden om nog meer naar buiten te treden als ambassadeur voor het bakkersvak, zegt hij. “Ik geef nu ook al gastlessen en workshops aan jongeren. Er is een tekort aan bakkers. Ook daarom wil ik Meester Boulanger worden. Ik wil laten zien dat het een machtig mooi vak is. Een eeuwenoud beroep dat je op een moderne manier kunt uitoefenen.”

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee