Eten van de bakplaat: makkelijke traybake met kip, kriel, broccoli en pindasaus

Eten van de bakplaat: makkelijke traybake met kip, kriel, broccoli en pindasaus

Alles op de bakplaat en hop, de oven in.  Afbeelding: Studio Philippi

Gemak dient de mens, zeker tijdens de laatste drukke maanden van dit jaar. Verdeel de ingrediënten over een bakplaat en schuif zo de oven in. Handen vrij!

Traybake is een slim fenomeen dat enorm populair is. Traybake komt van het Engelse baking tray, dat bakplaat betekent. Een eenpansmaaltijd, maar nu van de plaat. Het klinkt ideaal: alles op de bakplaat en zo de oven in. In werkelijkheid moet er meestal eerst nog wat gewassen en gesneden worden. Een marinade maakt het extra lekker.

Pindasaus

Een exact recept is niet nodig voor een traybake. Daarentegen is de bereidingstijd wel een punt van aandacht: zorg dat de ingrediënten ongeveer dezelfde bereidingstijd hebben, of snijd ze zo van formaat dat ze gelijke bereidingstijden benaderen.

Deze traybake bevat de ingrediënten van menige favoriete gezinsmaaltijd: kip, broccoli en pindasaus. Variëren is makkelijk: in plaats van broccoli zijn bloemkool of dikke plakken courgette ook heel lekker. Vervang de kriel ook eens door partjes zoete aardappel. Terwijl de traybake in de oven gaart, maak ik er een eenvoudige pindasaus bij (zie onderaan voor een recept).

Seroendeng

Ook seroendeng, het strooisel van kokos en pinda’s, kun je eenvoudig zelf maken. Verhit in een koekenpan een beetje zonnebloemolie. Fruit 1 theelepel gemalen komijn en 1 theelepel gemalen korianderzaad tot de specerijen gaan geuren.

Schep er 50 gram gemalen kokos door en bak tot de kokos goudgeel kleurt. Schep er 50 gram gedopte pinda’s door en bak nog 1-2 minuten. Breng op smaak met zout en laat afkoelen. Bewaar de seroendeng in een luchtdicht afgesloten potje.

Traybake met kipfilet, broccoli en pindasaus

bereiden: 20 minuten

oven: 30 minuten

hoofdgerecht

Ingrediënten

voor 4 personen

100 ml ketjap manis

4 eetlepels zonnebloemolie

1 teen knoflook

1 theelepel gemalen komijn

sap van ½ limoen

500 gram kipfilet

500 gram broccoli

4 rode uien

1 kilo krieltjes (in schil)

2 volle eetlepels pindakaas

1 eetlepel donkere basterdsuiker

1 theelepel sambal oelek

- bakplaat met bakpapier

Bereiding

Verwarm de oven voor tot 200 ºC. Meng voor de marinade 50 ml ketjap met 1 eetlepel zonnebloemolie, de geperste teen knoflook, de komijn en het limoensap. Leg de kipfilets in een ondiepe schaal, schenk de marinade erover en marineer minstens 30 minuten. Keer de kipfilet af en toe. De kipfilets kunnen ook prima de avond van tevoren gemarineerd en afgedekt in de koelkast bewaard worden.

Verdeel de broccoli in roosjes en snijd de steel in plakjes van 2 cm. Snijd de rode uien in partjes van 2-3 cm. Halveer grote kriel. Verdeel de broccoli met de rode ui en de kriel over de bakplaat. Leg de kipfilet ertussen. Besprenkel met de resterende 3 eetlepels zonnebloemolie en bestrooi met zout en peper naar smaak.

Bak de kipfilet met de groenten en kriel in de voorverwarmde oven in ongeveer 30 minuten goudbruin en gaar. Verwarm intussen in een steelpan de pindakaas met de laatste 50 ml ketjap, de basterdsuiker en de sambal 1 minuut zachtjes. Voeg 100 ml water toe en verwarm 2-3 minuten al roerende tot een gladde pindasaus; voeg indien nodig wat extra water toe.

Serveer de traybake met de pindasaus. Lekker met seroendeng.

Maak ook eens deze traybake: Recept voor een gezond feestje: ovenschotel met kip en harissa

Homemade pindakaas

Gemalen pinda’s in een pot, meer is pindakaas niet. Zelf pindakaas maken is eenvoudig en nóg lekkerder. Rooster voor een pot pindakaas in een droge koekenpan 400 gram ongezouten pinda’s in twee porties mooi bruin. Roosteren geeft de pinda’s extra smaak én de pindakaas straks een mooie kleur.

Schud de geroosterde pinda’s op een bord en laat ze afkoelen. Maal de pinda’s vervolgens in een keukenmachine – of in twee porties in de hakmolen van de staafmixer – heel fijn. Blijf nu net zo lang malen, tot de olie uit de pinda’s vrijkomt en een smeuïge en bijna gladde pindakaas ontstaat.

Breng de pindakaas eventueel op smaak met zout. Houd voor pindakaas ‘met stukjes’ wat geroosterde pinda’s apart. Hak ze fijn en schep ze aan het einde door de pindakaas. Ook sambal of chilivlokken, zeezout, kaneel, honing en fijngehakte pure chocolade zijn heerlijk om de pindakaas je favoriete smaak te geven.

Janneke Philippi is foodstyliste en kookboekenauteur van diverse bestsellers. Meerdere kookboeken zijn ook vertaald en in het buitenland verschenen. Studio Philippi werkt voor tijdschriften, supermarkten, foodproducenten en organisaties waar gezond eten een belangrijke rol speelt. www.jannekephilippi.nl

Toegang tot alle Plus-artikelen?

Dagelijks worden meer dan 100 Plus-artikelen gepubliceerd door de verslaggevers van De Limburger. Steun de regionale journalistiek en word digitaal abonnee vanaf 1,04 per week.

Profiteer nu