Nederlandse teamsprinters veroveren voor vierde keer op rij goud bij WK baanwielrennen

Print
Nederlandse teamsprinters veroveren voor vierde keer op rij goud bij WK baanwielrennen

Roy van den Berg, Harrie Lavreysen en Jeffrey Hoogland in actie op het onderdeel teamsprint.  Afbeelding: HH/ANP

De Nederlandse teamsprinters hebben bij de WK baanwielrennen in Roubaix het goud veroverd. Net als in de halve finales waren Roy van den Berg, Harrie Lavreysen en Jeffrey Hoogland het snelst. Ze versloegen Frankrijk: 41,979 tegen 42,550.

Nederland was de afgelopen drie jaar wereldkampioen en veroverde deze zomer ook de olympische titel. Twee weken geleden werden Van den Berg, Lavreysen en Hoogland nog Europees kampioen.

Verrassend zilver

Maike van der Duin heeft verrassend het zilver veroverd op het onderdeel scratch. Het goud was voor de Italiaanse Martina Fidanza, die ver voor de groep uit als eerste de finish passeerde. Van der Duin won de sprint om plaats twee voor de Amerikaanse Jennifer Valente.

Op de EK eindigde Van der Duin twee weken geleden al als vierde op het onderdeel waarbij de vrouwen veertig ronden (10 km) rijden waarna gesprint wordt om de medailles. Dat was haar eerste optreden op een titeltoernooi voor de eliterenners. Bij de beloften werd ze afgelopen zomer al Europees kampioen op de scratch.

Nederlandse teamsprinters veroveren voor vierde keer op rij goud bij WK baanwielrennen
Maike van der Duin is dolblij met haar zilveren medaille.  Foto: HH/ANP

Wereldrecord

De Duitse teamsprintsters hebben bij de WK baanwielrennen de titel veroverd in een wereldrecord. Pauline Sophie Grabosch, Lea Sophie Friedrich en Emma Hinze hadden in de finale voor hun drie ronden op de wielerpiste van Roubaix een tijd van 46,064 seconden nodig. Daarmee waren ze te snel voor de Russische ploeg die uitkwam op 46,718.

De Duitse vrouwen hadden in de kwalificaties al het record waarmee de Nederlandse vrouwen twee weken geleden de Europese titel veroverden (46,551) verbeterd tot 46,511. In de eerste ronde volgde opnieuw een aanscherping: 46,358.

De Oranje-teamsprintsters ontbreken op de WK omdat Nederland het afgelopen seizoen onder meer vanwege coronadreiging niet deelnam aan wedstrijden om de Nations Cup. Dat was een voorwaarde voor WK-deelname, waarna de internationale wielrenunie UCI met de reglementen in de hand Nederland onder meer uitsloot van de teamsprint bij de vrouwen. De mannen waren als titelverdediger wel welkom.

Toegang tot alle Plus-artikelen?

Dagelijks worden meer dan 100 Plus-artikelen gepubliceerd door de verslaggevers van De Limburger. Steun de regionale journalistiek en word digitaal abonnee vanaf 1,04 per week.

Profiteer nu