Op de fiets rond de wereld: alleen maar schoonheid in Noorwegen, nu op naar Zweden

Op de fiets door het uiterste noorden van Noorwegen. © Ben en Linda

De natuur in Noorwegen is geweldig. Bergen, rotsen, sneeuw, fjorden, duinen, heide, de zee. Het is allemaal ongelooflijk mooi.

Wij fietsen van Noord naar Zuid. In het noorden is de vegetatie heel anders dan in het zuiden. Ver boven de poolgrens zijn geen bomen. Je ziet er alleen kleine struikjes en heide. Op de Noordkaap lijkt het zelfs alsof je op een andere planeet fietst. Om je heen alleen bergen, rotsen, mos, meren en de zee.

Fietsen rond de wereld

Linda Reimersdahl en Ben van Baardwijk uit Maastricht vertrokken in juni 2020 voor een jarenlange fietstocht rond de wereld. Lees hier regelmatig hun reisblog.

Natuurlijk maken we een foto bij de “globe”. Het monument “Kinderen van de Aarde” is ook bijzonder. Het heeft een mooie betekenis: kinderen kunnen elkaar begrijpen, met elkaar samenwerken en plezier hebben ongeacht hun huidskleur, religie en culturele achtergrond.

Fjorden

We gaan maar langzaam naar het zuiden omdat we steeds om alle fjorden heen fietsen. Het uitzicht is fantastisch. In Zuid-Noorwegen gaan we voor het eerst over de bergen rond de fjorden. Qua schoonheid is het hier te vergelijken met de Lofoten. Er is echter veel minder verkeer.

Meer lezen en foto’s bekijken? Abonneer je hier op het blog van Linda en Ben

Sinds lange tijd waren de kustschepen van de Hurtigruten het enige transportmiddel in Noorwegen. Later zijn wegen aangelegd. Sinds een paar jaar zijn er ook tunnels. Sommige mensen vragen ons of we het eng vinden om daar doorheen te fietsen. Met goede verlichting is er echter niks aan de hand. Op de Noordkaap hebben we echter wel besloten om niet 2 keer door de 7 km lange tunnel te gaan. Het geluid van de ventilatie en de steile helling van 10% op het einde waren niet zo prettig.

Ferries

Vanwege de vele fjorden nemen we soms een ferry. Afgezien van de highspeed ferries zijn de meeste ferries gratis voor voetgangers en fietsers. Je moet wel geduld hebben. Soms gaan ze maar een paar keer op een dag. De ene keer wachten we een half uur, de andere keer meer dan 4 uur. Gelukkig hebben wij nooit haast.

Het noorderlicht hebben we niet gezien, maar in Alta zien we wel de middernachtzon. Bijzonder dat de zon zo fel kan schijnen om 2 uur ’s nachts.

Bergen en Stavanger

Als de situatie en de plek het toelaat, gaan we ook te voet op ontdekkingstocht. Zo hebben we een stadswandeling gemaakt in Bergen. Door met de Fløibanen naar boven te gaan heb je een mooi uitzicht over de stad. Stavanger heeft veel weg van Bergen, maar is iets kleiner en daardoor gemoedelijker. Wij maken ook een klim naar de Pulpit Rock (Preikestolen). Het is een afwisselende wandeling door bos, moeras en heide. Halverwege kun je zwemmen in een paar meertjes. We nemen de kliftrail omhoog en de bergtrail omlaag. Dat is minder steil omlaag zodat we onze knieën kunnen sparen en het is er minder druk. Het bergplateau 604 meter boven de Lysefjord met een adembenemend uitzicht is de klim meer dan waard.

Al deze hoogtepunten nemen we in Sandefjord mee op de ferry naar Zweden. Noorwegen was onvergetelijk: qua mens, natuur en hoogtepunten.

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal