In Breust kranen de hanen al vijftig jaar: na het duivenseizoen was het hanenkraaien een goed alternatief voor de zondagochtend

Gouverneur baron Van Voorst tot Voorst reikt de beker uit aan Lambert Jeukens, Mathieu Waterval en Jo Paquaijn. © Eijsdens Verleden nr. 11064 / Fotograaf onbekend

Breust -

Binnenkort is het weer zover. Dan kraaien op zondagochtend in de zaal van Heerlijkheid Breust de hanen van de leden van krielhanenvereniging De Ochtendgroet weer hun hoogste lied.

Jo Debeij - Stichting Eijsdens Verleden

Volgens de notariële acte werd de vereniging opgericht op 13 november 1970, maar het hanenkraaien in Eijsden bestaat al veel langer. Vroeger floreerde het in heel Zuid-Limburg. In Eijsden werd er in meerdere cafés gekraaid, onder andere aan het station bij Wim en Lie van Kranenburg en in de Raetskelder aan de Vroenhof.

Slagen maken

De hanen zitten allemaal in even grote hokken (‘de loge’) en tegenover hen zitten de schrijvers. De eigenaren mogen niet tegenover hun eigen haan zitten om sjoemelen te voorkomen, want het gaat erom dat je van tevoren op een wedstrijdbriefje invult hoe vaak je haan zal kraaien (‘slagen maken’) in dertig minuten. Er hangt een speciale, antieke wekker aan de muur die de tijd bijhoudt en na afloop wordt bekeken welke haan precies het aantal slagen maakte dat voorspeld was door de eigenaar. Die is de winnaar en krijgt de pot, gevuld met de bescheiden inleg van de deelnemers.

Stenen ei

Kraait een haan vaker dan voorspeld, dan maakt hij geen kans op een prijs. Kraait een haan enkele wedstrijden niet of nauwelijks, dan leidt dat tot de nodige hilariteit bij de aanwezigen. Als de eigenaar even weg is, wordt er snel een stenen ei in de loge gelegd. De eigenaar krijgt dan te horen dat het logisch is, dat zijn haan niet kraait, want er zit een hen in het hok.

De loge. © Krielhanenvereniging De Ochtendgroet

Het hanenkraaien is nauw verbonden met de duivensport. Als het duivenseizoen was afgelopen, bleek het hanenkraaien een goed alternatief op de zondagochtend. En zo wisselden de twee sporten elkaar af met de seizoenen. In de bloeitijd van het hanenkraaien werden er ook regionale wedstrijden georganiseerd, waarbij zelfs de gouverneur van Limburg de prijzen kwam uitreiken. Nu is het nog maar een klein maar select gezelschap dat zondagochtend in Breust de hanen laat kraaien. Maar zij houden met liefde deze oude traditie in ere.

Met dank aan Jo Debeij, Uit Eijsdens Verleden nr. 144-145, 2017, p. 34.

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal