Hoge gasprijzen zorgen voor run op hout: ‘Het is net als met wc-papier bij het begin van corona’

Print
Hoge gasprijzen zorgen voor run op hout: ‘Het is net als met wc-papier bij het begin van corona’

Afbeelding: Getty Images

Neer -

Door de stijgende energieprijzen stoken mensen weer volop hout. Houthandels krijgen het haardhout niet aangesleept. Ook bij Kachelhout-Limburg in Neer vliegt de voorraad erdoorheen. „Eind december is alles op, denk ik.”

Lekker knus, zo’n knisperend haardvuurtje in huis. Maar in deze tijden van hoge energieprijzen steken mensen hun kachel niet meer puur voor de gezelligheid aan, maar als alternatief om de energierekening te drukken. „De vraag is gigantisch”, zegt Cor Jeurninck van Kachelhout-Limburg. „Er wordt flink gehamsterd, net als bij het begin van corona met wc-papier gebeurde.”

Voorraad bijna op

Jeurninck levert kachelhout het jaar rond. Daarop is zijn voorraad ook afgestemd. „Ik heb nu nog voorraad, maar zoals het er nu naar uitziet, is die voor het eind van jaar op. Het eerste halfjaar van 2022 kan ik niks meer leveren, denk ik.” Want aan nieuw hout is bijna niet meer te komen, zegt hij. „Ik haal het hout uit Nederland, Duitsland en België, in een straal van zo’n honderd kilometer. Normaal heb ik een week later precies in huis wat ik bestel: eiken, beuken, berken, essen, noem maar op. Als ik nu bestel, is het afwachten wat ik krijg en wanneer.”

Duurzaam

En dus zal Jeurninck klanten vanaf januari waarschijnlijk moeten teleurstellen. „Ik ga geen hout ver weg halen. Ook geforceerd drogen is niet mijn stijl, dat gebeurt bij ons natuurlijk. Ik wil zo veel mogelijk duurzaam werken.” Wie nog hout in huis wil halen voor de winter, moet er dus snel bij zijn. „Wie het eerst komt, het eerst maalt. Ik hoor collega’s zeggen dat ze hout reserveren voor vaste klanten, maar wanneer is iemand een vaste klant? Iemand die eens in de twee jaar een grote hoeveelheid bestelt, is voor mij ook een vaste klant.”

Keerzijde

Aan het stoken van hout zit ook een keerzijde. Volgens verzekeraar Univé groeit met een toenemend gebruik van de houtkachel ook de kans op een schoorsteenbrand. In 2020 waren er volgens Erik Dokter, manager Verzekeringsbedrijf bij Univé, bijna vijf schoorsteenbranden per dag. „Dat aantal zou deze winter wel eens hoger kunnen uitvallen. Laat daarom allereerst de schoorsteen vóór het stoken goed schoonvegen.”

Warme trui

Doorlopend hout stoken om het gasverbruik terug te dringen, raadt Dokter af. „Zeker bij een open haard wordt de luchtkwaliteit in huis er bij langdurige verbranding van hout er vaak niet gezonder op. Daarnaast is hout stoken als hoofdverwarming vanwege het grote warmteverlies niet erg efficiënt. Een warme trui en een paar pantoffels kunnen ook wonderen doen om de energienota omlaag te brengen.”

Toegang tot alle Plus-artikelen?

Dagelijks worden meer dan 100 Plus-artikelen gepubliceerd door de verslaggevers van De Limburger. Steun de regionale journalistiek en word digitaal abonnee vanaf 1,04 per week.

Profiteer nu