Sterke omzetstijging mkb’ers in zakelijke dienstverlening

 © ANP

Sittard -

Mkb-bedrijven in de zakelijke dienstverlening hebben een sterk derde kwartaal achter de rug. Een personeelstekort en een eventuele terugbetaling van NOW-steun kunnen groei in de weg staan.

WijLimburg, Marc van de Ven

Dat blijkt uit de MKB Barometer van softwareleverancier Teamleader, waarin ruim driehonderd mkb’ers in zakelijke diensten hun visie geven over de status en toekomst van hun bedrijf. 44 procent van de respondenten realiseerde in het derde kwartaal een sterke omzetstijging ten opzichte van het tweede kwartaal. Bijna twee op de drie bedrijven zien de toekomst ook met vertrouwen tegemoet.

Zorgen

Toch zijn er ook zorgen. Zo heeft bijna een derde NOW-steun ontvangen en sluit 79 procent van deze bedrijven niet uit dat zij door het terugbetalen van de overheidssteun in moeilijk vaarwater terechtkomen. Ook een personeelstekort kan verdere groei in de weg staan. Twee derde van de ondernemingen heeft in het derde kwartaal nieuwe medewerkers aangenomen, terwijl 63 procent nu een of meer vacatures heeft. Om medewerkers binnen te halen, zijn ondernemers bereid om mensen aan te nemen die niet helemaal aan de eisen voldoen. Ook overwegen ze een hoger salaris (55 procent), het bieden van werken op afstand (64 procent) en betere secundaire arbeidsvoorwaarden (62 procent).

Focus

Bij bijna een derde van de mkb-ondernemers ligt de primaire focus in het komende kwartaal op de bedrijfscontinuïteit en het aanvullen van financiële buffers. Voor andere bedrijven is het vizier vooral gericht op de werving van nieuw personeel (12 procent) en op reclame en marketing (12 procent). Een op de tien bedrijven richt zich op digitalisering en een data-gedreven bedrijfsvoering.

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal