Voor het eerst in drie maanden boven de 5000 coronagevallen op één dag

Print
Voor het eerst in drie maanden boven de 5000 coronagevallen op één dag

Afbeelding: Robin Utrecht

Het aantal coronagevallen is afgelopen etmaal met 5223 toegenomen, meldt het RIVM. Het is voor het eerst in ongeveer drie maanden dat het aantal nieuwe besmettingen op één dag boven de 5000 uitkomt.

Woensdag werd eenzelfde soort mijlpaal bereikt: toen kwam het aantal nieuwe coronagevallen op één dag voor het eerst sinds eind juli boven de 4000 uit. 4602 mensen kregen woensdag te horen dat ze corona hebben opgelopen. Dat waren er in eerste instantie 4609, maar het aantal werd iets gecorrigeerd.

Ook het weekgemiddelde zit nu boven de grens van 4000. Afgelopen zeven dagen registreerde het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) 4024 nieuwe coronagevallen per dag. Een week geleden stond dat weekgemiddelde nog op 2927 nieuwe gevallen per dag.

Afgelopen etmaal kwamen er zeven nieuwe sterfgevallen als gevolg van een coronabesmetting bij. Niet al die mensen hoeven afgelopen 24 uur overleden te zijn, want het duurt soms een tijdje voor een sterfgeval is doorgegeven aan het RIVM.

In Amsterdam kregen 193 mensen te horen dat ze corona hebben opgelopen. In Rotterdam ging het om 170 mensen en in Den Haag kregen 102 mensen een positieve testuitslag. In Tilburg werden 72 coronabesmettingen bevestigd en in Apeldoorn 71. In slechts 11 gemeenten werd geen enkel nieuw coronageval gemeld.

Ziekenhuiscijfers

In de Nederlandse ziekenhuizen liggen nu 660 coronapatiënten, meldt het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS). Dat zijn er tien meer dan woensdag.

Op de intensive cares nam het totale aantal patiënten af met één naar 164. Op de verpleegafdelingen worden op dit moment 496 coronapatiënten verzorgd, elf meer dan een dag eerder. Op de ic ‘s werden wel achttien nieuwe patiënten opgenomen en op de verpleegafdelingen zelfs 88, maar er verdwijnen ook dagelijks weer mensen.

Sinds maandag komt het aantal ziekenhuispatiënten boven de zeshonderd uit, voor het eerst weer sinds medio september. Om de druk op de ziekenhuizen te verlichten besloot het LCPS eerder deze week om de spreiding van coronapatiënten over het land weer te gaan regelen. Zo hoopt het de zorg in alle regio’s toegankelijk te houden. Woensdag werden in totaal vijf patiënten verplaatst naar een andere regio.

Exclusieve Black Friday Deal

Lees nu één jaar lang alle Plus-artikelen (meer dan 100 per dag) met 78% korting. Actie geldig t/m 29-11.

Profiteer nu