Gijzeling VDL raakt ook Philips en ASML

 © Ermindo Armino

Eindhoven -

De aanvallers van VDL sleuren met de digitale gijzeling van het bedrijf ook andere grote ondernemingen in de regio mee. Onder meer Philips en ASML zijn indirect slachtoffer.

Bart-Jan van Rooij Peter Scholtes

Twee weken na de cyberaanval heeft de bedrijvengroep het lek voor een onbekend aantal van de 105 bedrijven nog altijd niet boven. Dat de hack gevolgen heeft voor klanten en toeleveranciers wordt langzamerhand duidelijk.

„Philips is er ook door geraakt. VDL is een belangrijke toeleverancier”, zegt Philips-topman Frans van Houten. Zo levert VDL onder meer onderdelen voor medische systemen aan de fabriek in Best. „Ik weet dat ze keihard werken bij VDL. Ook handmatig zijn ze in staat om veel processen toch te laten doorgaan. De benodigde documentatie voor leveringen moet dan maar op een later moment.”

Het Bergeijkse bedrijf Multifix zegt zijn onderdelen, zoals bekabeling, voor bussen van VDL niet meer te kunnen leveren. „VDL weet niet hoeveel onderdelen ze nog in het magazijn hebben en hoeveel ze nodig hebben”, stelt directeur Arthur Burgmans.

Het hoofdkantoor van VDL in Eindhoven. © Bram Saeys

Voorraad

Betrokken vakbondsbestuurders bij VDL Bus in Valkenswaard en in het Vlaamse Roeselare bevestigen dat. Bij de fabriek in Roeselare is geen zicht op de voorraad, in Valkenswaard is de aanvoer van onderdelen gestagneerd.

Ook ASML erkent dat het wordt geraakt door de digitale aanval op VDL, dat onderdelen levert voor zijn chipmachines. ASML meldde woensdag in een toelichting op de kwartaalcijfers dat leveringen vertraging oplopen als gevolg van materiaaltekorten bij toeleveranciers. ‘Onderdeel’ daarvan zijn de gevolgen van de IT-problemen bij VDL.

ASML stelde VDL een aantal van zijn eigen IT’ers ter beschikking om hulp te bieden in de eerste dagen na de aanval. „Dat hebben meer bedrijven in de regio gedaan. Dat is hartverwarmend”, zegt een woordvoerder van VDL. Ook Philips-baas Van Houten leeft mee: „Mijn hart gaat uit naar de mensen bij VDL, want het is natuurlijk verschrikkelijk om geraakt te worden door een cyberaanval.”

Noodverbinding

De industriële bedrijvengroep wil nog altijd weinig kwijt over de computergijzeling, de gevolgen en de oplossing. Alle VDL-bedrijven zijn inmiddels voorzien van een tijdelijke noodverbinding. „We zijn bezig om digitaal veilige systemen te creëren, zodat bedrijven hun productie kunnen uitbreiden”, aldus de VDL-zegsman.

Bij VDL Nedcar wordt weer gewerkt. © Ermindo Armino

Knap

In welke mate het productievolume van de totale VDL Groep in de afgelopen twee weken is geraakt, zegt de woordvoerder niet te kunnen aangeven. „Ik vind het al knap dat we sinds vorige week woensdag hebben kunnen zorgen voor digitaal veilige systemen voor VDL Nedcar en andere werkmaatschappijen.”

Bij VDL Nedcar wordt weer in twee ploegen gewerkt aan de productie van Mini’s en BMW’s. Over andere individuele VDL-bedrijven wil het concern niets zeggen. Duidelijk is dat de situatie per bedrijf en daarmee ook het eventuele gevolg voor klanten verschilt. Zo laat DAF weten dat VDL ‘prima in staat is’ zijn onderdelen voor de vrachtwagens te leveren.

Denkt VDL het ergste achter de rug te hebben? De woordvoerder: „Dat kan ik nog niet zeggen.”

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal